VIDEO De Rusalii, s-a jucat Căluşul în centrul municipiului Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căluşarii au încins hora în centrul Severinului FOTO Alexandra Georgescu
Căluşarii au încins hora în centrul Severinului FOTO Alexandra Georgescu

De sărbătoarea Rusaliilor, Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin a oferit severinenilor un spectacol tradiţional susţinut de Ansamblul folcloric  „Poarta Olteniei”din Ghimpeţeni (Olt). Prezenţa căluşarilor a însufleţit centrul oraşului.

S-a respectat tradiţia de Rusalii şi la Drobeta Turnu Severin, unde ansamblul profesionist de căluşari de la Ghimpeţeni a jucat în centrul Severinului. Tinerii din Olt au venit la oraş pentru a răspândi tradiţia căluşului.
Din păcate, puţini severineni se aflau la ora 11,00 în zonă, astfel că spectacolul a fost urmărit de câţiva trecători şi un grup de copii.

Căluşarii au purtat costume populare specifice, opinci, pantaloni albi şi cămăşi cusute cu alb, negru şi roşu, iar pe cap au purtat pălării cu panglici şi mărgele colorate. Costumele albe ale căluşarilor erau împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă.

„Tradiţiile se trag de la moşii noştri strămoşi, de la daci. Căluşarii se mai numesc şi dracii roşii. În ziua de Rusalii, toţi căluşarii merg pe la casele oamenllor din sat şi joacă căluşul. Prezenţa căluşarilor va aduce localnicilor noroc, îi va feri de boli şi de spiritele malefice””, spune Marian Stănescu, coregraful ansambului „Poarta Olteniei”.

Specialiştii în etnografie spun că  prezenţa căluşarilor va aduce sătenilor noroc, îi va feri de boli şi de spiritele malefice. Fetele şi femeile încearcă să fure sau să cumpere din pelinul şi usturoiul pe care căluşarii îl poartă la brâu, pentru a se asigura că soţii sau iubiţii lor nu le vor părăsi.

De Rusalii, căluşarii au jucat în centrul Severinului 

Se mai spune că oamenii trebuie să poarte pelin la brâu pentru a nu fi luaţi în căluş sau pentru a fi feriţi de boli.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite