Cum se pregăteşte zarzavatul uscat pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cantităţi mari, zarzavatul se usucă în cuptoare speciale. Pentru trebuinţele casei se poate usca, cu oarecare grijă, şi pe grătare, în cuptorul maşinii de gătit. Iată aici cele mai bune metode, descrise de Sanda Marin, celebra autoare de cărţi de bucate.

Morcovii se aleg din varietăţile cu rădăcină mică, care e mai fragedă şi mai dulce. Se rad de coajă, se spală şi se taie felii subţiri. Se opăresc cu apă clocotită fără să mai stea pe foc, se scurg şi se aşază pe grătare de sârmă, anume împletite. Se introduc în cuptor când focul este aproape stins (temperatura cuptorului nu trebuie să fie mai mare de 60-70 grade C) şi se ţin până când s-a răcit cuptorul. A doua zi se bagă iar în cuptor la aceeaşi temperatură, iar între timp se ţin într-un loc curat şi bine aerisit. Morcovii uscaţi se păstrează în săculeţe de pânză.

Ţelina, rădăcina de pătrunjel şi păstârnacul se ususcă la fel ca morcovii.

Fasolea verde se alege foarte rânără. Altfel este aţoasă şi nu se mai frăgezeşte la fiert. Se aleg păstăile de aceeaşi mărime (ca să se usuce egal). Se rup codiţele şi se curăţă de aţă. Se ţine 5 minute în apă clocotită, se scurge şi se usucă la fel ca morcovii, însă în cuptorul ceva mai rece (50-60 grade C). Se păstrează în săculeţe de pânză.

Ardeii graşi sau lungi se spală, se curăţă de codiţă şi seminţe şi se taie mărunt ca fideaua. Se opăresc şi se usucă la fel ca fasolea; sau se lasă întregi, se înşiră pe aţă şi se usucă la umbră, în adierea vântului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite