Cum se pregăteşte tortul de curmale
0Vă propunem o reţetă delicioasă şi aromată, cu fine arome orientale: tortul de curmale. Reţeta se găseşte în celebra carte de bucate a Sandei Marin.
Aluatul: 180 g migdale, 250 g curmale, 6 albuşuri, 180 g zahăr, 1 linguriţă feculă. Crema: 6 gălbenuşuri, 180 g zahăr, 4 linguri lapte, 4 batoane ciocolată, 1 baton vanilie, 180 g unt.
Mod de preparare:
Se curăţă migdalele şi se macină prin maşina de tocat nuci. De taie curmalele mărunt ca fideaua. Se bat albuşirile spumă. Se adaugă 180 g de zahăr şi se mai bat bine albuşurile.
Se adaugă şi migdalele pisate, curmalele şi o linguriţă de feculă sau, în lipsă, una de făină. Se amestecă totul uşor. Din această compoziţie se coc pe rând 3 foi într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină.
Între timp se face crema: se pun într-o cratiţă gălbenuşurile frecate cu 180 g zahăr, de asemenea, 4 linguri de lapte în care s-au topit 4 batoane de ciocolată tăiate bucăţi şi un baton de vanilie. Se aşază cratiţa pe foc într-un alt vas cu apă şi se amestecă până se îngroaşă crema atât cât să se ţină de linguriţă.
Se freacă spumă untul şi se amestecă în cremă când aceasta s-a răcit. Se pune crema între foile de tort. Deasupra se glasează cu ciocolată, iar împrejur se pun migdale tăiate mărunt şi rumenite.