FOTO VIDEO Cum lucrează mafia cimitirelor la Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Gherghinescu şi constructorul unui cavou FOTO Corina Macavei
Ecaterina Gherghinescu şi constructorul unui cavou FOTO Corina Macavei

S-au trezit cu cavouri peste mormintele părinţilor lor şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Este păţania unor severineni, care au avut locuri de veci în cimitirul ortodox „Sfântul Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin.

Mafia cimitirelor este în stare de orice atunci când este vorba de bani: calcă pe morminte la propriu şi face rost de un loc de veci pentru un cavou cât ai clipi. Oficial, în cimitirul ortodox „Sfântul Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin nu mai sunt locuri de veci. Pentru cei cu dare de mână nu este însă o problemă să facă rost de un loc de veci, totul este să vorbeşti cu omul potrivit din cimitir, să ai „binecuvântarea” administratorului şi, evident, pila necesară la funcţionarii Primăriei oraşului.

Că în ultimii ani s-au construit cavouri fel de fel, unele sfidând regulile bunului simţ, pe aleile principale ale cimitirului nu este o noutate pentru nimeni. În cimitirul ortodox  se petrec însă lucruri mult mai grave, sunt familii care s-au trezit cu aceste cavouri construite peste mormintele lor, unde îşi dorm somnul cel de veci părinţii, bunicii, străbunicii lor.

Este şi cazul familiei Dărăbanţi din Turnu Severin, care anul trecut în luna decembrie, a constatat că un cavou nou-nouţ a fost ridicat pe locul de veci, pentru care plăteşte taxele la cimitir încă din anul 1981. Aurel Dărăbanţi nu a ştiut însă şi nici nu avea de unde să ştie ce manevre făcuse în 2005 o anume Elena Marinchescu, care s-a dat drept fiica bunicii sale, Maria Stuparu şi în baza unei cereri adresate Primăriei Turnu Severin a cedat dreptul de concesiune în favoarea unei verişoare.

Era foarte simplu pentru funcţionarul responsabil cu acest sector din cadrul Primăriei Turnu Severin să verifice la starea civilă legalitatea documentelor depuse de Elena Marinchescu pentru a vedea că aceasta nu are nicio legătură cu Maria Stuparu, evitând această încurcătură.

„Când sora mea a venit să depună flori şi să aprindă lumânări a descoperit a doua zi de Crăciun că era acest cavou făcut peste mormântul părinţilor şi al bunicilor noştri. Îi am decedaţi din anul 1963 – bunicul până în 1994 când a murit tatăl. Actele pe locul de veci erau pe numele bunicii, iar impozitele şi taxele pe acest loc erau plătite la zi. Am dat telefon la 112, a venit poliţia şi au făcut anchetă şi poze, au deschis dosar penal pentru profanare de morminte, dar nu am ştiut că acest loc a fost înstrăinat în 2005 de către fostul administrator al cimitirului unei terţe persoane, care a făcut fals şi uz de fals. Aceea persoană a decedat, iar beneficiara cavoului are acte de pe urma celei decedate”, povesteşte Aurel Dărăbanţi. 

Poliţia a făcut cercetări

Ancheta poliţiei demarată  la solicitarea lui Aurel Dărăbanţi avea să scoată în evidenţă faptul că Elena Marinchescu minţise autorităţile. „Consultând baza de date privind evidenţa populaţiei, pentru stabilirea identităţii persoanei ce înstrăinează către Truşculoiu Lucreţia, locul de veci, din Cimitirul Ortodox Sfântu Gheorghe din Drobeta Turnu Severin, sector 19, poz. 482, respectiv Marinchescu Elena şi comparând cu datele de stare civilă înscrise în cererea adresată Primăriei prin care solicită cedarea locului de veci, se observă că, la menţiunea mamă în evidenţele populaţiei figurează cu numele de OLGA şi nu cu numele de MARIA, aşa cum a înscris în cererea redactată”, se arată în ordonanţa de clasare a dosarului pentru profanare de morminte emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin la data de 27.06.2014.

Vinovatul este ... mort

În fapt, anchetatorii au stabilit clar că Elena Marinchescu „în mod voit a săvârşit infracţiunea de fals privind identitatea pentru a induce în eroare pe cumpărători, respectiv pe Truşculoiu Lucreţia, în scopul obţinerii de foloase, astfel că aceasta prin înstrăinarea locului de veci, cunoscând că nu îi aparţine a săvârşit infracţiunea de înşelăciune”, numai că această femeie nu mai poate răspunde penal întrucât a decedat la data de 17.08.2013.

Cum s-a lucrat în acest caz?

Din constatările făcute de poliţie, reiese că Elena Marinchescu a reuşit să „păcălească” nu doar funcţionarii Primăriei, ci şi pe administratorul cimitirului de la acea dată. Practic, anchetatorii au stabilit că în sectorul 19, parcela 482, se află în prezent un monument funerar ce aparţine familiei Truşculoiu, dar ca urmare a verificării evidenţelor privind vechii proprietari se constată că poziţia creată Mariei Stuparu se regăseşte la poziţia 119, din sectorul 19. La dosarul cauzei există un document ce atestă că cele două poziţii din sectorul 19, respectiv 482 şi 119 regăsesc ca şi poziţii distincte fiind înscrise cu suprafeţe diferite, în realitate fiind unul şi acelaşi teren.

„A fost contactat numitul Ciupagea Gheorghe, fostul administrator de la cimitirul ortodox Sfântu Gheorghe, care a precizat în scris că poziţia cu nr. 482 din sectorul 19 a creat-o personal în registru la solicitarea expresă a numitei Marinchescu Elena, care i-a precizat că nu se mai află în posesia actului de concensionare, dar l-a condus la respectivul mormânt, care de fapt se afla înregistrat sub nr. 119, din sectorul 19”, se mai arată în respectiva ordonanţă.

Aşa se face că acum, Aurel Dărăbanţi nu are altceva de făcut decât să-i creadă pe cuvânt pe cei care au construit cavoul că osemintele părinţilor şi bunicilor lui au rămas în acel loc. Nu mai are nici unde să aprindă o lumânare, să pună o floarea celor dragi pentru că acel cavou nu îi aparţine.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu osemintele părinţilor şi bunicilor mei. Mi s-a spus că sunt sub această construcţie de către poliţiştii care au făcut ancheta. Muncitorii de la firma care au făcut cavoul au spus că au găsit oseminte şi le-au îngropat sub cavou. Am fost privat de dreptul de a comemora şi eu părinţii, să aprind şi eu o lumânare, să aduc şi eu un buchet de flori”, spune Aurel Dărăbanţi.

Şi cazul lui Aurel Dărăbanţi nu este singular. Ecaterina Gherghinescu spune că peste mormântul rudelor nurorii sale plecată în străinătate de mai mulţi ani s-a construit un cavou.

„Când am venit să aprind candela m-am trezit cu cavoul ăsta turnat până aici. Nora mea nu mai e în ţară şi toată familia Aniţescu este îngropată aici, jos a fost boltă de cărămidă, iar persoana care a turnat aici zice că ar avea o mătuşă, dar nu a venit să-mi spună. A săpat până jos unde sunt morţii şi a turnat patru locuri. Cavoul este turnat peste decedaţi, furiş, fără să se ştie şi nu m-a anunţat nimeni. M-am dus la primărie la doamna care răspunde, i-am dat actul şi mi-a zis <<dacă nu îţi convine dă o în judecată>> şi cu asta a terminat”, spune Ecaterina Gherghinescu.

Bărbatul care a construit cavoul în urmă cu o lună se apară şi spune că el lucrează „numai cu acte”. Femeia care i-a comandat lucrarea avea acte de la Primărie, aşa că din punctul lui de vedere nu a fost nicio problemă să treacă la treabă. Cât priveşte morţii, îi recomandă doamnei Gherghinescu să stea liniştită „că nu a ajuns la ei”.

Ce spune un constructor de cavouri din cimitirul ortodox "Sfântul Gheorghe"

„Nu am ajuns la morţi, ei sunt jos, noi am lucrat peste morţi. Noi când am scos pământul nu am dat de morţi. Înainte morţii se îngropau la 2 metri, 2 metri şi zece. Orice lucrare, dacă nu ajunge la morţi se toarnă peste ei, iar dacă se ajunge la morţi se pun într-un săcui. Unii vor să pună săcuiul în pământ, unii vor în cavou”, este explicaţia halucinantă a constructorului.

În replică, proprietarul cavoului, spune că soţia sa a dobândit acest loc de veci prin moştenire, că persoanele înmormântate aici sunt rudele soţiei sale şi, cu alte cuvinte, avea tot dreptul să construiască acest cavou.


Citeşte şi:

FOTO „Blestemul” Autostrăzii Deva – Lugoj: cimitirul ilegal care a încurcat planurile constructorilor Lotului IV

Brno, oraşul ceh care a găsit speranţa într-un cimitir

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite