Cum a fost furat celebrul actor Dem Rădulescu în vestita Piaţă a Sârbilor din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neatenţia nu iartă pe nimeni. Nici măcar pe Dem Rădulescu, unul dintre cei mai iubiţi comedianţi ai cinematografiei româneşti, care la Drobeta-Turnu Severin a trăit un moment demn de comediile în care juca cu atâta talent.

Marele actor Dem Rădulescu (1931-2000), a venit în anul 1990, alături de trupa sa, la Turnu Severin, pentru a susţine un spectacol pe scena teatrului severinean. În acea perioadă, în oraşul de la Dunăre exista celebra „Piaţa sârbilor”, vestită la nivelul întregii ţări şi care era emblema neoficială a severinenilor înainte de 1989 .

“Aici, bişniţa era semioficială. Acceptată tacit, de toată lumea, dădea posibilitatea românilor să facă rost de tot felul de bunuri aduse din Germania şi Austria, de către cetăţenii sârbi şi albanezi, liberi să se plimbe prin toată lumea, datorită politicii libertine a preşedintelui Tito. Piaţa sârbilor funcţiona în faţa restaurantului Dunărea, din cartierul Crihala. Era punctul de atracţie al tuturor românilor care aveau treabă, sau se aflau în trecere, prin Turnu Severin. Actorii şi cântăreţii celebri ai României nu au ocolit-o, nici ei”, spune fostul ofiţer de poliţie judiciară, Dumitru Tudor.

A venit la cumpărături în Piaţa Sârbilor

Desigur, mirajul pieţii l-a atras şi pe marele Dem Rădulescu. Înainte de spectacol a mers în piaţă, să cumpere, după cum va declara el mai târziu, piper adus din străinătate şi care nu se prea găsea în magazinele româneşti. Şi cum se întâmplă în toate locurile aglomerate, în piaţă nu erau numai negustori şi cumpărători curioşi, ci şi zeci de hoţi de buzunare, porecliţi în tagma lor „şuţi”,
care stăteau atenţi pe buzunarele cumpărătorilor.

“Pe la orele 12,00, sunt chemat de urgenţă de Comandantul Poliţiei judeţene, regretatul colonel, Ioan Manole. Aoleu, iar s-a întâmplat ceva nasol, dacă mă cheamă personal. Bat la uşă, intru şi surpriză! În biroul comandantului, era nimeni altul, decât marele actor, Dem Rădulescu, zis Bibanu. Colonelul Manole, era şi el puţin emoţionat de prezenţa marelui actor. Mă prezintă acestuia. <<Căpitanul Tudor, este un tânăr ofiţer de judiciar, care, din ordinul meu, se va ocupa de cazul dumneavoastră>>. Eu, foarte surprins şi curios, pentru că nu ştiam despre ce caz este vorba, ocupându-mă în general cu omorurile, aşteptam să văd, ce s-a întâmplat aşa de grav”, povesteşte Dumitru Tudor.

I-au furat 800 de lei

Îndrăgitul actor a relatat exact cum s-au petrecut lucrurile: “Domnule căpitan, am venit cu trupa să susţinem un spectacol de teatru în frumosul dumneavoastră oraş. Ştiind de vestita Piaţă sârbească, am mers şi noi din curiozitate să luăm pulsul, poate găsim să cumpărăm câte un suvenir pentru copii, etc.

Eu chiar căutam, un anume fel de piper, care nu se găseşte pe la noi. Am găsit ce căutam şi am scos o sută de lei, să achit piperul. Cineva, însă, m-a strigat din mulţime, mi-a distras atenţia, m-am întors să văd cine mă strigă, am uitat de suta pusă pe masă. Când m-am întors cu privirea la masă, suta dispăruse. Vânzătorul mi-a explicat că nu o luase el, fiind atent la alţi cumpărători. Am băgat mâna în buzunar să iau altă sută, dar, stupoare, dispăruseră şi celelate şapte sute care le mai aveam la mine. S-a întâmplat ca în filmele cu proşti, domnule Tudor, ca alea pe care le fac eu, în ultimul timp. Am venit la domnul comandant, să fac o plângere verbală, că nu am timp de una scrisă şi de fapt să-l rog să-i prindă pe hoţi, din curiozitate, să văd şi eu, domnule, cine l-a făcut la buzunare, pe marele hoţ întruchipat de mine în serialul, Brigada Diverse” .

Au început cercetările

Imediat, s-a constituit la nivelul inspectoratului echipa operativă care a demarat cercetările. Au fost luaţi la întrebări toţi hoţii care îşi făceau veacul aici şi în scurt timp, miliţienii aveau să afle cine este autorul furtului.

“Nu a durat mult şi au început să vină informaţiile. Au apărut câteva nume, dar culmea, nu dădeam de ei. Se tiraseră după ce au auzit despre ce este vorba. Unul dintre băieţii noştri, l-a dat în primire pe autor. Un anume Nicuşor Brânzan, zis Ciută, minor la data aceea, îl făcuse la buzunare pe vestitul Bibanu, fără ca acesta să clipească”,

spune Dumitru Tudor.

La Poliţie, puştiul a povestit cum s-a întâmplat fapta, dar când a fost întrebat de bani, acesta, speriat. a spus:

“- Şefu, să trăiţi, i-am băut cu golanii ăi mari, la restaurantul Dunărea. Nici n-au fost mulţi, doar vreo opt sute de marafeţi. La câţi eram acolo, nici nu ne-au ajuns”.

Cum s-au recuperat banii

Cum de la puşti era clar că nu se mai poate recupera prejudiciului, comandantul Poliţiei a găsit o soluţie de moment. Căpitanul Dumitru Tudor a fost premiat pentru soluţionarea rapidă a cazului, dar banii au ajuns la persoana vătămată.

“Îl cheamă pe cel de la cadre, fac ei un Raport de premiere, îl aprobă, scot repede banii şi îl invităm pe Bibanu să vină după spectacol, poate până atunci îi recuperăm banii. (…) După spectacol, l-am aşteptat şi l-am condus din nou la Comandant. Am improvizat şi noi, a venit Vânâtu cu banii, ca şi cum i-am fi recuperat de la autor, bucurie mare, pe maestru”, povesteşte Dumitru Tudor.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite