Culmea absurdului. Se întâmplă la Mehedinţi: datori la stat, deşi au impozitele achitate la zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birocraţia, dar mai ales incompetenţa unor funcţionari publici au pus pe drumuri zeci de persoane care trăiesc în comuna mehedinţeană Gârla Mare. Deşi şi-au achitat cu conştiinciozitate impozitul pe terenul agricol an de an, oamenii s-au trezit acum datorii la stat.

România ţara tuturor imposibilităţilor sau ţara în care îţi plăteşti impozitele şi taxele la zi şi cu toate astea figurezi ca dator. În această situaţie de-a dreptul absurdă se află peste 50 de localnici din comuna Gârla Mare. Şi-au plătit în fiecare an impozitele la Primăria Gârla Mare, dar acum li s-a spus că terenurile pe care le deţin se află pe raza comunei Vrata şi li s-a recomandat să se adreseze Primăriei Vrata. Numai că aici ... stupoare. Oamenii au rămas de-a dreptul consternaţi când funcţionarii publici de la Vrata au refuzat să le primească banii pe motiv că aceştia figurează cu debite pe cinci ani în urmă.

„Am plătit la zi impozitul până în 2012 la Gârla Mare, iar acum cei de la Vrata nu vor să-mi ia banii. Cică să dau din 2007 banii, dar eu i-am dat la Gârla Mare, primăriile  să se judece între ele, să facă ce vor, eu nu le dau alţi bani. Eu am 7,41 hectare, adică ar trebui să plătesc în jur de 50 de milioane lei vechi. De unde să dau banii ăştia, că pensia e mică. Eu vreau să plătesc până la 31 martie ca să benefiiez de reducerea aceea de 10 la sută”, spune Constantin Pantelimon, din Gârla Mare.

„E bătaie de joc”

Oamenii sunt cu atât mai mult revoltaţi cu cât în aceste zile au nevoie de o adeverinţă de la Primăria Vrata care să ateste faptul că nu au datorii la stat pentru a putea beneficia de subvenţii de la APIA. „Mie mi s-a eliberat titlu de proprietate de către Gârla mare. Noi am plătit taxele şi impozitele şi pot demonstra asta cu acte, la Gârla Mare, le plătisem inclusiv pe anul acesta şi când să-mi dea  adeverinţa pentru APIA mi s-a spus că acum terenul  ţine de Vrata. Dar mă întreb în momentul în care mi s-a dat titlul de proprietate de către Primăria Gârla Mare, mi-au încasat banii de atâţia ani de zile, acum de ce îmi cer să plătesc din 2008 impozite pe acelaşi teren şi  la Primăria Vrata? Mi se pare din cale afară fiindcă aceşti funcţionari sunt plătiţi din banii noştri, e bătaie de joc. Nu putem să ne luăm adeverinţa pentru APIA”, zice Grigore Lungu. Un alt consătean este de-a dreptul speriat pentru că pentru suprafaţa de teren pe care o deţine ar trebui să achite apoape 10.000 de lei. „Punerea în posesie pentru acest teren este făcută de comisia locală Gârla Mare, după aceea mi-au dat titlu de proprietate. În momentul de faţă ne-am trezit că după cinci ani de zile să nu mai putem plăti impozitul pe care l-am plătit la zi la Gârla Mare. Acum cei de la Primăria Gârla Mare ne-au spus că în urma delimitărilor făcute în toamna lui 2012 terenul meu s-ar situa pe teritoriul comunei Vrata. Aşa că ne-am dus la Vrata, dar ni s-a spus că trebuie să ne ia banii pe cinci ani în urmă. Ori noi dacă am plătit la zi cum este posibil să plătim încă o dată? Eu am 10 hectare şi jumătate, asta înseamnă în jur de 6 milioane de lei pe an, iar dacă îmi bagă şi penalităţi, adică vreo 100 de milioane de lei”, spune Gheorghe Pârvuceanu.

Cele două primării nu se înţeleg

În anul 2003, în urma unui referendum local satul Vrata s-a rupt de comuna Gârla Mare şi s-a transformat în comuna Vrata, dar delimitarea strictă a hotarelor s-a finalizat abia în toamna anului 2012. Acum, Primăria Gârla Mare se spală pe mâini şi spune că le-a eliberat oamenilor documente care dovedesc faptul că şi-au achitat impozitele.

„Este exclus să plătească de două ori. Celor care au solicitat le-am dat adeverinţe şi am spus acolo că ei şi-au plătit impozitul la Gârla Mare. Eu zic că domnul primar de la Vrata trebuie să înţeleagă situaţia şi să le dea adeverinţe pentru rezolvarea problemelor, măcar să intre în legalitate”

declară Dumitru Baicu, primarul comunei Gârla Mare.

„A fost o greşeală a Primăriei Gârla Mare”

De cealaltă parte, primarul comunei Vrata, Dan Căpraru, spune că vina aparţine Primăriei Gârla Mare, care ar fi trebuit să spună oamenilor să nu mai plătească impozitele acolo. În opinia sa singura modalitate de rezolvare a problemei este ca oamenii să dea Primăria Gârla Mare în judecată pentru a-şi recupera banii. „A fost o greşeală a Primăriei Gârla Mare, nu i-au anunţat pe aceşti oameni când au venit să-şi achite impozitele şi taxele. Eu sunt primar din 2012, poate a fost şi greşeala primarului dinainte. Trebuia să li se aducă la cunoştinţă oamenilor că terenul este din punct de vedere administrativ pe raza comunei Vrata . Eu înţeleg că oamenii sunt puşi într-o mare încurcătură, dar să meargă să acţioneze în judecată Primăria Gârla Mare pentru că este singura modalitate în care pot să-şi recupereze banii  după aceea să vină la Primăria Vrata să îşi achite datoriile”, spune primarul comunei Vrata.

Prefectul vrea să descâlcească iţele încurcate

Sesizat de „Adevărul”, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, spune că această problemă ar fi trebuit rezolvată de cele două primării şi „nicidecum să pună oamenii pe drumuri”. Prefectul mai spune că despărţirea celor două comune în 2003 a creat destul de multe neajunsuri, întrucât primăria Gârla Mare a eliberat titluri de proprietate şi după 2003, când este foarte posibil ca acele terenuri să nu mai figureze pe raza acestei comune. „Trebuie descâlcită această poveste şi îi aştept pe oameni la Prefectură pentru a vedea concret ce s-a întâmplat. Nu este corect ca oamenii să fie puşi pe drumuri”, ne-a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite