Cine este procurorul Carmen Sîrboiu reţinut pentru fapte de corupţie de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Carmen Sîrboiu FOTO Corina Macavei
Procurorul Carmen Sîrboiu FOTO Corina Macavei

Carmen Sîrboiu este prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova de un an de zile. A ocupat aceeaşi funcţie, pentru două mandate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

Carmen Sîrboiu, procurorul reţinut astăzi pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite, instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, este fiica fostului judecător severinean Gheorghe Sîrboiu, iar fiica sa, Sînziana Cătălina Sîrboiu este avocat.

A intrat în magistratură, după ce a profesat câţiva ani ca avocat în Baroul Mehedinţi. A ocupat funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin timp de două mandate consecutive, iar de aproximativ un an de zile este prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

Fiica sa, Sînziana Sîrboiu, a reprezentat Primăria Drobeta Turnu Severin în procesele “grele” ale instituţiei.

În anul 2012, la iniţiativa primarului Constantin Gherghe asistenţa juridică a municipalităţii a fost dublată, pe banii severinenilor. Instituţia a fost reprezentată în instanţe de două categorii de reprezentanţi juridici: juriştii angajaţi ai primăriei de la Serviciul Juridic şi avocatul angajat de Primărie. Decizia sa era motivată la vremea respectivă de faptul că primăria avea pe rol “procese cu grad ridicat de interes patrimonial (recuperări de debite, creanţe, apărare împotriva unor executări silite, revendicări patrimoniale, acte administrative)”.

Primarul a solicitat atunci consilierilor locali acordul privind achiziţionarea unor servicii de reprezentare în justiţie prin avocaţi “a unor procese cu grad ridicat de interes patrimonial şi care nu pot asigurate prin Serviciul juridic al Primăriei Municipiului”. Avocatul care reprezenta procesele “grele” ale Primăriei în instanţă, era nimeni alta decât Sânziana Cătălina Sîrboiu, fiica lui Carmen Sîrboiu, pe atunci prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

La prima vedere se putea crede că Primăria Drobeta Turnu Severin rămâsese într-un singur consilier juridic, care evident nu ar avea cum să facă faţă proceselor de tot felul pe care le are instituţia. Lucrurile nu stăteau însă deloc aşa, pentru că la Serviciul juridic erau angajaţi patru consilieri juridici.

În referatul care a însoţit proiectul de hotărâre al primarului Constantinse  menţiona că volumul de muncă al acestora era mare: “activitatea acestui compartiment cuprinde nu numai reprezentarea instituţiei în faţa instanţelor de judecată, ci şi pregătirea dosarelor, răspuns în termenul legal la corespondenţa repartizată, deschiderea procedurii succesorale, implementarea prevederilor OG nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancţiunilor prestării unei activităţi în folosul comunităţii şi închisorii contravenţionale”.

Referatul respectiv era semnat chiar de doi din cei patru consilieri juridici ai primăriei şi care, culmea, îşi recunoşteau (sau obligaţi de cineva!?)  neputinţa profesională în faţa unor procese cu greutate. „De asemenea, facem menţiunea că sunt procese pe rol deosebit de importante cu cauze patrimoniale, urmărirea unor creanţe, recuperări debite, acte administrative, etc. şi este necesar personal cu calificare juridică superioară”, se mai preciza în documentul respectiv.

Citeşte şi:

Prim procurorul Parchetului Orşova reţinut de DNA. Magistratul a primit de la un om de afaceri chiar şi 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină

FOTO Prim-procurorul Parchetului de la Orşova, ridicat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite