În cinci zile începe numărătoarea în judeţul Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 20 şi 31 octombire, un recenzor va bate şi la uşa ta

O reţea de apă şi canalizare, o şcoală sau un loc de joacă  sunt investiţii care se alocă ţinând cont de informaţiile primite la recensământul populaţiei şi al locuinţelor.

Se va extinde, prin datele strânse, fondul de informaţii care să caracterizeze evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor – componentele de bază ale convieţuirii umane.

În acest fel vor putea fi descrise în viitor tendinţele principale ale evoluţiei familiilor şi gospodăriilor, din care să se desprindă prin studiu aspecte privind:

•    fenomenul de îmbătrânire a populaţei;

•    creşterea gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale;

•    evaluarea numărului şi structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei;

•    structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi;

•    componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale;

•    statutul femeilor în cadrul familiei;

•    fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare, la muncă în străinătate şi altele.

Potrivit legislaţiei în vigoare,cei care vor refuza să deschidă uşa recenzorilor şi să răspundă la informaţiile solicitate de aceştia, riscă să primească amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

Dacă locatarii nu vor fi găsiţi acasă, reconzorii au posibilitatea de a apela şi la surse indirecte, cum ar fi vecinii acestuia.

De asemenea, cetăţenii care absentează temporar de la domiciliu pot fi înregistraţi provizoriu pe baza datelor oferite de vecini sau celelalte persoane din locuinţă. 

Recenzorii vor avea asupra lor legitimaţia de recenzor şi cartea de identitate, pe acestea fiind obligaţi să le prezinte cetăţenilor.

Metoda utilizată pentru colectarea datelor va consta în intervievarea directă a oamenilor de către recenzori, informaţiile data de către aceştia fiind trecute în unul din cele zece chestionare de recensământ.

Principalele informaţii ce vor fi trecute în chestionare se referă la componenţa gospodăriilor ( numărul persoanelor din gospodărie, situaţia la momentul recensământului: prezent, temporar absent, plecat pentru o perioadă îndelungată), date despre fiecare persoană (stare civilă, statut ocupaţional, şcoală absolvită) şi informaţii despre locuinţă (numărul camerelor de locuit, existenţa unor dependinţe-bucătărie, baie, dotări apă curentă, canalizare, mod de încălzire).

Recensământul populaţiei şi locuinţelor este o cercetare statistică oficială amplă, obligatorie, care se realizează  o dată la zece ani, ultimul fiind în 2002.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite