Cărţi gigant: Atlasul geografic din 1735 care cântăreşte 20 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Mircea Borcoman răsfoieşte atlasul geografic gigant de la Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Profesorul Mircea Borcoman răsfoieşte atlasul geografic gigant de la Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Fondul de carte al Bibliotecii judeţene „I.G. Bibicescu” din municipiul Drobeta Turnu Severin este unul deosebit de valoros, cu peste 600 de cărţi ce au o vechime de aproape 500 de ani. Din colecţia bibliotecii face parte şi un atlas geografic gigant, care cântăreşte 20 de kilograme.

Cea mai impresionantă carte este de departe atlasul geografic de mărimi şi greutate impresionante. Este vorba de un atlas geografic foarte vechi, tipărit în anul 1735 la Nuremberg, al Imperiului romano- german  şi care conţine sute de hărţi ale acestui imperiu. Acest atlas este şi cel mai greu, el cântărind peste 20 de kilograme.

„Este una dintre cele mai importante piese ale secţiei patrimoniu ale Bibliotecii Judeţene Mehedinţi, valoarea ei este inestimbailă, nu poate fi calculată în niciun caz în bani. O păstrăm în condiţii de maximă securitate. Coperta este extraordinară, este realizată din piele, iar hărţile din cadrul acestui atlas şi ele sunt extraordinare, se vede o muncă foarte mare în realizarea lor şi cred că însemnătatea sa nu este dată de dimensiunile, ci de ceea ce conţine”, spune Isabela Zamfir, bibliotecar.

Isabela Zamfir mai spune că acest altas este impresionat şi prin grafica foarte clară şi minuţios realizată, cartea fiind însă cerută foarte rar de unii cercetători locali.

„El este reabilitat, poartă pecetea timpului şi este o lucarre de mare anvergură. Iată aici schema oraşului Amsterdam – ştim ce potenţial în navigaţie  ca şi port are acest oraş – imagini de o claritate chiar cucernică. Apoi în multe pagini este reprezentat cerul cu tot ce însemană cosmografia , tot ce înseamnă mişcarea stelor”, spune profesorul severinean Mircea Borcoman.

În acest atlas găsim menţiuni şi despre Insula Ada-Kaleh, insula cu turban înghiţită de apele lacului de la Porţile de fier, dar şi despre Orşova.

Fondată de I.G Bibicescu

Biblioteca Judeţeană din Drobeta Turnu Severin a fost fondată în 1921 prin dania lui I.G. Bibicescu, fiu al Mehedinţiului, om de cultură şi guvernator al Băncii Naţionale în anii 1914-1924. Este cea mai bogată colecţie de bibliotecă donată de un român, peste 30.000 de volume (carte şi periodice) la care donatorul adăugase şi o rarisimă colecţie de numismatică.

Biblioteca lui Bibicescu a fost organizată în aripa de est a Palatului Cultural, curând s-a îmbogăţit cu noi colecţii, luându-şi totodată misiunea de a înfiinţa o vastă reţea de filiale.

Astfel, Biblioteca I.G. Bibicescu a devenit prima institutie de acest cadru din România acelor ani, prin cele 250 de filiale înfiinţate în Mehedinţi, Banat, Ardeal, Basarabia, Bucovina, pe Valea Timocului sârbesc, dar şi în America, 20 de filiale pentru comunităţile româneşti din Cleveland.

În 1929, numărul cărţilor trimise la filiale ajunsese la 124.000 de volume.

Astăzi, Biblioteca I.G. Bibicescu din Drobeta Turnu Severin este organizată pe secţii, săli de lectură şi filiale locale, cuprinzând aproape 300.000 unităţi de bibliotecă. Prestigiul ei naţional continuă să fie ilustrat de colecţiile de patrimoniu şi bibliofilie, în majoritate provenind din donaţia lui Bibicescu.

Sunt ediţii princeps, ediţii de lux, ediţii cu ex libris-uri, cum şi numeroase lucrări de interes enciclopedic.

Tipăriturile româneşti se deschid cu Octoihul lui Coresi (Brasov, 1575) şi Carte românească de învăţătură sau Cazania lui Varlaam (Iaşi, 1643), din cartea brâncovenească, biblioteca deţine aproape toate titlurile, printre care Biblia de la Bucureşti (1688).

Tipăriturile străine, peste 200 de cărţi rare, încep cu Orationes graece de Aristide Aelius (Florenţa, 1517), continuă cu ediţii princeps scoase de celebre case de editură precum Elzevir, Plantin şi mai târziu firma Didot, sub a cărei emblemă tipografică biblioteca severineană deţine opera lui Pierre Corneille, ediţia din 1795-1796 în 10 volume, cu comentariile lui Voltaire, ediţie ce a fost anunţată într-un tiraj de numai 25 de exemplare.

Citeşte şi:

Cărţi de citit în 2015. Radu Paraschivescu va publica noi perle: „Noi vorbim, nu gândim“

O inginerie a secolului al XVI-lea: cartea care conţine, de fapt, şase cărţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite