Capacitate 2017. Baremul de punctaj al subiectelor la Matematică de la Evaluarea Naţională Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au susţinut miercuri proba la matematică
Elevii au susţinut miercuri proba la matematică

Absolvenţii de clasa a VIII-a înscrişi la Evaluarea Naţională 2017 au trecut miercuri, 22 iunie, prin proba scrisă la Matematică. Adevărul Live prezintă rezolvarea subiectelor, precum şi baremul de punctaj al subiectelor de la Capacitate.

Primul subiect a fost tip grilă, de algebră şi geometrie, unde elevii trebuia să completeze enunţurile necunoscute, consemnate cu puncte-puncte, de la final. Una dintre cerinţe era: „Aria pătratului de 6 centimetri este... “.

Al doilea subiect cerea construirea unei figuri geometrice, un cub, urmat de rezolvarea unor exerciţii de algebră: funcţii, sisteme, ecuaţii E(x).

Al treilea subiect era compus din două figuri geometrice date, un dreptunghi şi un cilindru, la care trebuia rezolvate 3 subpuncte: să calculeze sinusul unui unghi, să arate că o latură este mai mică decât 16 etc.

„Subiectele au fost accesibile, echilibrate şi au respectat programa şcolară. Toate tipuriile de exerciţii ar fi trebui să fi fost rezolvate la clasă cu profesorii. Se putea lua nota 7 chiar şi de către elevii mediocri“, consideră prof. Denisa Tănăsesescu, dascăl de Matematică la Colegiul Naţional I. L Caragiale din Capitală.

„Subiectul I mi s-a părut uşor, cred că se putea rezolva şi oral. La subiectul al II-lea, problemele de Algebră au fost mai uşoare în comparaţie cu anul trecut, chiar banale. Cred că departajarea între nota 9 şi nota 10 se va face la subiectul al III- lea la problemele de geometrie. Cât despre ultima cerinţă, nu consider că a fost dificilă pentru elevii peste medie. De obicei, aceştia se încurcă mai degrabă la geometria plană, nu la geometria în spaţiu“, a afirmat prof. Tănăsescu.

La ora 13.00, la Adevărul Live Manuela Mişcoci, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, va rezolva subiectele primite astăzi de elevi.

„Subiectele au fost aşa şi aşa“

Un elev al şcolii gimnaziale Alice Voinescu, Ştefan Boboşa, spune că subiectele la matematică au fost mai dificile, dar speră la o notă mare, mai ales că vrea să urmeze cursurile Colegiului Naţional Pedagogic:

„Subiectele au fost aşa şi aşa, a fost mai greu decât la limba română, dar sper la o notă mare, cel puţin 8”.

„Subiectele au fost foarte uşoare. Unele exerciţii au fost aşa şi aşa, dar cred că o să luăm note mari. Ultimul exerciţiu a fost mai dificil, a trebuit să găsim aria la un cilindru”, a spus eleva Alexandra Anghel de la aceeaşi şcoală.

În judeţul Mehedinţi  sunt înscrişi la examenul de Capacitate 1806 de elevi, dar  s-au prezentat la examen 1746 candidaţi.

Examenul se desfăşoară în 69 de unităţi de învăţământ - centre de examen din judeţul nostru, după următorul calendar:
•     19 iunie - Limba şi literatura română, probă scrisă
•     21 iunie - Matematica, probă scrisă
•     22 iunie - Limba şi literatura maternă, probă scrisă
•     26 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
•     26 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)
•     27-29 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
•     30 iunie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Lucrările scrise de la examenul de evaluare naţională ale elevilor mehedinţeni urmează să fie corectate într-un alt judeţ iar profesorii evaluatori din cele două centre de evaluare din Mehedinţi urmează să evalueze, la rândul lor, lucrări venite din alt judeţ.

În data de 26 iunie vor fi afişate rezultatele (pâna la ora 16,00), iar eventualele contestaţii vor fi depuse între orele 16:00-20:00. Acestea vor fi soluţionate în intervalul 27-29 iunie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să aibă loc în data de 30 iunie 2017.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80 %, şi media generală de absolvire a claselor a V-a –a VIII-a, care are o pondere de 20 % în calculul mediei de admitere.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite