Calvarul Sorinei, fetiţa care a îngenuncheat statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina

Imaginile şocante cu fetiţa de 8 ani care se târa pe jos în timp ce o procuroare încerca să o ducă familiei adoptive, în prezenţa mascaţilor, au ţinut „capul de afiş“ în ultimele trei zile.

Vineri, 21 iunie, la casa familiei Şărămăt, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, au descins mai multe dube cu mascaţi însoţiţi de procurorul de caz Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova. Misiunea acestora era să o ia pe Sorina, o fetiţă de 8 ani pentru a o da Ramonei şi lui Gabriel Săcărin, o familie de români stabilită în SUA, care obţinuse definitiv în instanţă decizia de adopţie a copilei. La momentul respectiv, motivele pentru care la Baia de Aramă a fost necesară prezenţa unui magistrat şi a poliţiştilor erau neclare şi controversate, însă ulterior detaliile privind legalitatea demersului au fost clarificate pe rând de către autorităţi. 

Problema care rămâne însă este modul total neprofesionist în care au intervenit autorităţile, pentru care singura grijă ar fi trebuit să fie binele suprem al copilului. Lucru care conduce la concluzia clară a unei lipse totale de proceduri pentru gestionarea practică a unor situaţii de acest gen.

Aspectele legale în cazul Sorinei

Fetiţa a crescut de la vârsta de un an şi două luni în familia asistentei maternale Mariana Şărămăt, care mai avea în plasament o altă fetiţă, Andreea, pe care ulterior a înfiat-o. Nu a făcut însă acelaşi lucru şi pentru Sorina, deşi ea şi soţul său au susţinut că au încercat asta, dar că au fost împiedicaţi de reprezentanţi ai Protecţiei Copilului Mehedinţi.

Vineri seară, după apariţia imaginilor şocante cu copila bruscată de procuror în timp ce ţipa şi era târâtă pe jos, care au produs o profundă stare emoţională, dar şi indignare în rândul opiniei publice, Ministerul Muncii a explicat că procedura adopţiei în cazul fetiţei a fost demarată cu şase ani în urmă, dar că nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie sau o persoană cu reşedinţa în România. 

În cadrul procedurii de adopţie aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopţie, preciza Ministerul Muncii.

Aceeaşi sursă arăta că, înaintea declanşării procedurii de deschidere a adopţiei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi a informat-o pe asistenta maternală că fetiţa urma să fie declarată adoptabilă, însă aceasta a declarat în scris că nu doreşte adopţia copilului. În replică, soţul asistentei maternale a lansat acuzaţii dure la adresa autorităţilor, susţinând că soţia sa a fost constrânsă să semneze acea declaraţie şi ameninţată că, în caz contrar, îi va fi ridicat atestatul de asistent maternal.

Ministerul Muncii mai menţiona că un asistent maternal se ocupă de creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil aflat în plasament până la reintegrarea sa în familia naturală sau până la adopţia acestuia şi că are obligaţia ca, la momentul respectiv, să facă tot posibilul pentru ca preluarea copilului şi integrarea acestuia în noua familie să fie cât mai uşoară cu putinţă, şi nu să se opună cu vehemenţă acestui lucru.

În fapt, Mariana Şărămăt a rămas fără atestatul de asistent maternal din luna mai 2019, când i-a fost retras pentru că s-a opus punerii în executare a unei sentinţe judecătoreşti definitive din 23 aprilie 2019, prin care Sorina era încredinţată spre adopţie familiei Gabriel şi Ramona Săcărin.

Alături de Ministerul Muncii, Poliţia Română şi Parchetul Curţii de Apel Craiova au explicat că, în aceste condiţii, din punct de vedere legal, fosta asistentă maternală care o avea în grijă pe Sorina şi care primea bani de la stat pentru acest lucru, reţinea ilegal copilul, asupra căruia nu mai avea niciun drept. Din acest motiv, două instituţii ale statului şi familia adoptatoare au depus plângere penală faţă de fostul asistent maternal, acesta fiind, de altfel, şi motivul prezenţei la casa familiei Şărămăt a mascaţilor şi a unui procuror. Exista, de asemenea, şi un mandat de percheziţie la locuinţa asistentului maternal, care viza strângerea de probe privind infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului şi alte infracţiuni.

Sorina

Într-un amplu comunicat de presă, Parchetul Curţii de Apel Craiova explica faptul că fosta asistentă maternală a fost notificată în repetate rânduri să predea copilul, însă a refuzat constant acest lucru, motiv pentru care vineri, 21 iunie, procurorul a mers la locuinţa acesteia. „S-a încercat să se discute cu minora, însă nu s-a putut relaţiona cu ea deoarece a început să plângă. În aceste condiţii, i s-a cerut asistentei să o liniştească, însă aceasta nu s-a implicat, timp în care celelalte persoane majore din imobil au început să strige, agitând-o şi mai mult pe minoră, care a opus rezistenţă deoarece, în permanenţă, i s-a inoculat de către familia numitei Ş.M. că părinţii adoptivi ar putea să-i facă rău“, se arăta în comunicatul Parchetului.

Aspectele umane ale cazului Sorinei

Dincolo de aspectele strict legale, care par să fie clare, există însă considerentele umane pentru care acest caz a bulversat societatea românească. Este vorba despre modul în care a intervenit procurorul de caz, care a coordonat acţiunea de la Baia de Aramă, şi care nu a ştiut să gestioneze situaţia. Deşi susţine că alături de ea s-au aflat un reprezentant de la Protecţia Copilului Dolj, un psiholog şi mai mulţi poliţişti, precum şi părinţii adoptivi ai copilei şi avocatul acestora, niciunul nu a intervenit pentru ca situaţia să nu scape de sub control. Astfel că Sorina, un copil de 8 ani, s-a trezit luată pe sus şi înconjurată de mascaţi, iar reacţia ei la vederea tuturor acestor necunoscuţi a fost absolut firească. Ulterior, Gabriel Săcărin a explicat că Sorina s-a liniştit în momentul în care a fost adusă la maşină şi luată în braţe de mama adoptivă, cu care se mai întâlnise de multe ori până atunci.

Pusă la zid pentru modul în care s-a purtat cu Sorina, procurorul Maria Piţurcă s-a apărat spunând că nu a bruscat-o pe copilă, ci a atins-o uşor şi i-a vorbit calm pentru că „ţipa şi se târa pe jos“. Procurorul a mai spus că a dispus ulterior ca fetiţa să fie dusă la Institutul de Medicină Legală Craiova, unde s-a constatat că nu a suferit leziuni sau traume, după care a fost dată familiei adoptive.

Tot scandalul iscat a scos în evidenţă însă un aspect foarte important, şi anume că autorităţile sunt total nepregătite să facă faţă unei situaţii de acest gen. Ulterior, instituţii ale statului, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă au anunţat că se vor face anchete şi se vor da sancţiuni drastice. De asemenea, în toate cele trei zile de la declanşarea scandalului, mediul on-line a fost invadat de opinii pro şi contra în legătură cu acest subiect şi cu modul în care ar fi trebuit intervenit.

Mitinguri de protest la Baia de Aramă şi la Craiova

Începând de vineri seară, sute de oameni au ieşit în stradă la Baia de Aramă, pentru a protesta faţă de adopţia Sorinei de către familia Săcărin. Oamenii au cerut anularea adopţiei şi întoarcerea copilei la familia fostei asistente maternale. De la manifestaţii nu au lipsit copii şi adolescenţi cu vuvuzele şi pancarte cu mesaje de genul: „O vrem pe Sorina înapoi“. Au fost prezenţi şi localnici veniţi cu zeci de autoturisme din Motru, judeţul Gorj.

Protest baia de arama sorina

Câteva zeci de persoane s-au strâns duminică în faţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în semn de protest faţă de modul abuziv în care fetiţa de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa asistenţilor maternali din Mehedinţi. Protestatarii au cerut anularea adopţiei şi au spus că vor să o vadă pe Sorina.

Sorina se simte bine la familia adoptivă

Duminică la prânz, Liviu Belulescu, avocatul familiei adoptive a Sorinei, a furnizat primele imagini video cu copila alături de părinţii şi de fratele său mai mic. În imagini, Sorina apare foarte liniştită, veselă şi pare fericită, fiind aşezată pe o pătură, la iarbă verde, într-un cadru rustic. Copila este filmată în timp ce se joacă şi povesteşte că face torturi din marţipan.„Copilul este foarte bine. Toată lumea întreabă oare ce face acum Sorina? Sorina se joacă împreună cu mama ei”, a declarat avocatul familiei Săcărin.

Imagini cu Sorina filmate de familia adoptivă

Pe aceeaşi temă:

Mama adoptivă a Sorinei: Mi-a povestit copila că o învăţau cum să se comporte în prezenţa noastră şi să refuze să plece

Tatăl adoptiv al Sorinei: „Când am văzut că este de etnie romă am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil să ajungă la New York, unde culoarea nu conteaz㻓

Cum se descurcă Sorina cu noua mamă adoptivă. „Este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu“

Cum se apără procurorul acuzat că a bruscat fetiţa dată spre adopţie unei familii din SUA: „Nu am tras de copil, l-am atins uşor şi i-am vorbit calm“

Marian Godină, despre cazul fetiţei luate cu mascaţii: Diferenţa dintre mamă şi asistent maternal e salariul

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite