Autorităţile din Mehedinţi, de opt ori mai lente decât Apolodor din Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piciorul Podului lui Traian de pe malul Dunării, la Severin FOTO Alexandra Georgescu
Piciorul Podului lui Traian de pe malul Dunării, la Severin FOTO Alexandra Georgescu

Dacă romanii şi Apolodor din Damasc au ridicat Podul lui Traian de peste Dunăre în doi ani, autorităţile din Mehedinţi încearcă fără succes, de şapte ani, să finalizeze lucrările de reabilitare al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Lucrările se mai prelungesc cu un an.

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier (care include şi Piciorul Podului lui Traian), finanţat de Uniunea Europeană, trebuia finalizat la sfârşitul anului 2015, lucrările fiind începute în toamna anului 2010. Aşa se face că la sfârşitul anului 2015, proiectul a fost catalogat ca fiind unul „cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate” şi în aceste condiţii, ca sancţiune, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a hotărât ca lucrările să fie continuate cu fonduri de la bugetul judeţului.

Astfel, pentru finalizarea acestor lucrări s-au alocat 15 milioane de lei de la bugetul Consiliului Judeţean Mehedinţi, deşi iniţial proiectul privind “Reabilitarea Complexului Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic” a beneficiat de o sumă uriaşă, de aproximativ 50 de milioane de lei.

De vină, nişte fisuri

Dacă în primăvara acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, se arăta foarte optimist şi spunea că „lucrările sunt în grafic” şi că „se vor termina la timp” şi, mai mult, că “din această vară vom începe să primim turişti în incinta Muzeului Regiunii Porţilor de Fier”, iată că între timp au apărut nişte „fisuri” la clădirea muzeului, pentru care a fost necesară contractarea unei expertize tehnice.

Silvia Trancă, directorul Direcţiei de Cooperare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, spune că aceste fisuri reprezintă una din cauzele care au dus la aceste întârzieri: 

„A fost necesară contractarea unei expertize tehnice care să identifice cauzele, precum şi soluţiile care să conducă la remedierea problemelor (...) Nici finisajele nu au putut fi realizate la pardoseli, pereţi, tavane, precum şi acvariile suntem în întârzire neputând fi făcute finisajele”. 

S-a prelungit termenul de finalizare pentru decembrie 2018

Şi lucrările de consolidare a Piciorului Podului lui Traian au fost contractate „cu întârziere”, adică în luna mai a.c., aşa că în aceste condiţii, conducerea CJ Mehedinţi a solicitat consilierilor judeţeni în ultima şedinţă de CJ, prelungirea termenului de implementare a acestui proiect până în luna decembrie 2018, solicitare care a primit undă verde din partea aleşilor judeţeni.

La data de 24 decembrie 2009, Consiliul Judeţean Mehedinţi a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Reabilitarea Complexului Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic” cu un buget iniţial de 51.739.132,62 lei şi care urma să se desfăşoare pe o perioadă de 32 de luni. În data de 27 septembrie 2010 a fost semnat contractul de lucrări cu Asocierea SC Confort Timişoara SA (lider asociere) şi SC ICIM Arad.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite