Zid de protecție româno-bulgar, pe malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe străzile din Eșelnița se vor construi din ce în ce mai multe pensiuni
Pe străzile din Eșelnița se vor construi din ce în ce mai multe pensiuni

Autoritățile din Eșelnița și Bregovo(Bulgaria) încearcă să atragă investitori în turism. Pentru început, un proiect comun, de 6 milioane de euro, va asigura comuna împotriva inundațiilor.

Autoritățile locale din Eșelnița țintesc, pentru anul viitor, extinderea intravilanului între Eșelnița și Orșova. Este vorba de Eşelniţa- Orşova, pe malul Dunării, Valea Eşelniţei- în corespondenţă cu primăriile din zona Bazinului Bozovici, dar şi extinderea pe Văile Mala şi Ogradena.

Nu mai puţin de cinci zone ar putea fi incluse în intravilanul comunei Eşelniţa, edilii propunându-şi să dezvolte astfel turismul în zonă. Cei mai mulţi bani adunaţi la bugetul local (din taxe, impozite, autorizaţii) vin din acest domeniu.

Anul trecut, de exemplu, veniturile locale s-au ridicat la 1,1 milioane de lei, majorittatea fiind colectaţi din turism. Pe malul Dunării, s-au construit 12 pensiuni dotate cu baze de agrement şi nautice, iar alte şase sunt în construcţie. Bugetul Primăriei Eşelniţa a crescut, din 2000, de cel puţin 10 ori.

Astfel, planul de dezvolare se bazează, în 2011, pe turism. Pentru aceasta, primăria a pregătit un proiect de asigurare a malului Dunării, pe care îl va realiza cu 6 milioane de euro primiți de la Uniunea Europeană.

Proiect comun cu bulgarii
Proiectul implică și autoritățile din Bregovo(Bulgaria), care doresc același lucru, pe partea lor de Dunăre. Cele două localități vor beneficia de ziduri de protecție și consilidare a malului, elemente ce vor diminua riscul de inundații în zonă.

ion ciuru

„Suntem o comună în continuă dezvoltare, avem multe pensiuni, iar în viitor, numărul acestora va fi crește. Ne dorim o extindere a intravilanului între Eșelnița și Orșova și am dorit asigurarea malului în zonă. Am căutat ceva timp o primărie din Bulgaria cu care să imaginăm un proiect comun și până la urmă i-am găsit pe cei din Bregovo, care căutau același lucru”, ne-a spus primarul din Eșelnița, Ioan Ciuru.

Infrastructura de mediu va fi reconstruită în comun, de cele două primării. Fiecare va construi câte un zid de protecție, cu o lungime de aproape 3 kilometri. Pe partea românească, acesta se va întinde până la granița cu municipiul Orșova. Suma de 6 milioane de euro va fi derulată prin Biroul Transfrontalier de Cooperare Români-Bulgaria.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite