Şeful Jandarmeriei Mehedinţi, Vasile Erceanu, este expert în poliţie judiciară şi intervenţie, şcolit în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmând exemplul tatălui său, a ajuns ofiţer de carieră, fiind primul din cadrul Jnadarmeriei care a urmat cursurile de comandanţi de mari unităţi organizate la Rennes.

Este primul ofiţer din Jandarmeria Română care, în perioada anilor 2004-2005, a urmat cursurile de comandanţi de mari unităţi din Rennes- Franţa. Nu era la prima experienţă de acest gen, astfel că i-a fost destul de uşor să dobândească noi şi noi aptitudini şi competenţe profesionale.

În 1972, Vasile Erceanu a început, aşa cum începe orice ofiţer de carieră, Şcoala Militară „Al. I. Cuza” din Bucureşti, pe care a absolvit-o trei ani mai târziu.

Timp de şase ani de zile a fost comandant de pluton la Motru, comandant de companie pază obiectiv la fabrica de avioane din Craiova, dar şi la diverse obiective din Severin.

Începuse deja să avanseze, dar îşi dorea cu ardoare să se perfecţioneze. Astfel că în 1990, s-a specializat în comandă şi stat major la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti.

A fost exact perioada în care a ajuns şi şef de stat major în Jandarmeria Mehedinţi, funcţie pe care a deţinut-o până în 2004, cu mici întreruperi prilejuite de continuarea altor studii.

Din `94, a început să studieze chiar şi în afară. Au urmat cursurile superioare de poliţie judiciară şi intervenţie ale Şcolii de ofiţeri a Jandarmeriei Franceze din Melun- Franţa, un curs postuniversitar la o facultate de Drept din Craiova, Colegiul Interarme de Apărare din Paris, un masterat la Universitatea de Vest din Timişoara în management şi marketing în mass-media, precum şi titlul ştiinţific de doctor obţinut pe management şi marketig.

Din 2004, este şeful Jandarmeriei Mehedinţi, având în subordine peste 500 de oameni, iar în perioada iunie-octombrie 2009, a fost împuternicit la comanda Direcţia 1 Cabinet a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

image


„Am fost animat de ideea de dreptate şi echitate”
În cei aproape 30 de ani de exeperienţă, colonelul Vasile Erceanu are în spate o carieră militărească demnă de invidiat. „Am îmbrăţişat-o, pentru că şi tata a fost de profesie ofiţer.

Înainte de a merge în şcoala militară, am lucrat timp de trei ani, la Reşiţa, şi am fost animat, în primul rând, de ideea de dreptate, de echitate şi mi-a plăcut să fiu punctual şi principial.

Şi am crezut că e o modalitate, în felul acesta, să continui practic ceea ce a început tatăl meu”, mărturiseşte ofiţerul.

image

Provenind dintr-o familie cu tradiţie, Vasile Erceanu a fost crescut în spiritul dreptăţii, corectitudinii şi disciplinei, în acelaşi spirit educându-şi şi copiii.

„Tata a fost foarte exigent, un om corect şi drept. Am fost crescut în acest spirit.

Când eram mai tânăr, mi se parea oarecum deplasat, dar în timp mi-am dat seama că a fost binevenit şi bine gândit la vremea respectivă”, conchide col. dr. Vasile Erceanu.

Avea 14 ani când a plecat de-acasă şi doar 17 când a început să lucreze pentru prima oară în viaţă. Acum, a ajuns la aproape 30 de ani de carieră, dintre care 20 sunt numai funcţii de conducere.

„Nu e uşor, mai ales în condiţiile de astăzi, să ai peste 500 de oameni în subordine, să răspunzi de tot ceea ce înseamnă organizare, planificare şi conducere.

Chiar şi când am fost afară, mi-am făcut cu cinste şi cu demnitate tot ceea ce mi-a revenit, pentru că nu e uşor să lucrezi cu ofiţeri străini şi să faci parte din comandamente operaţionale, dar mi-a plăcut”, conchide ofiţerul Vasile Erceanu.

image

Profil
Născut: 1 iulie 1957, comuna Livezile- Mehedinţi
Experienţă: de aproape 30 de ani, ofiţer în Jandarmeria Română
Familie: căsătorit, doi copii

Care a fost cea mai grea misiune?
V.E.: „Aş putea să spun că a fost pe perioada mineriadelor, în `99. Am avut şi la Severin, la Celrom, unde cred că, dacă atunci nu aş fi condus efectivele, implicarea şi a noastră, dar şi a altor structuri ar fi fost mult mai mare şi, probabil, pagubele ar fi fost, de asemenea, pe măsură.

Am  căutat să aplic, în această activitate, principiile care am văzut că funcţionează foarte bine afară şi care astăzi au fost implementate şi la noi: legalitatea, gradualittea, proporţionalitatea, oportunitatea.

Adică să nu folosim mai mult forţa decât în limitele de a apăra anumite valori, anumite principii şi, în primul rând, oamenii”.  

Ce le transmiteţi celor care au de gând să-şi clădească o astfel de carieră?
V.E.: „Trebuie să ştie că suntem o instituţie sigură, stabilă, imparţială, echidistantă şi că, la această dată, se pot bucura de sprijinul colegilor cu experienţă.

Suntem o unitate înfiinţată în septembrie 1990, avem un corp foarte bun de cadre, iar condiţiile de muncă, de viaţă, precum şi posibilităţile de afirmare sunt foarte bune”.

Ce-i place?
„În mod deosebit îi admir pe cei care sunt sinceri şi realişti. Îmi plac cei care au dorinţa de a face un lucru bine făcut şi temeinic. În puţinul timp liber pe care-l avem, ne dorim să stăm mai mult cu familia”. 

Ce nu-i place? 

„Nu mi-au plăcut şi n-am agreat niciodată oamenii superficiali, cei care nu sunt sinceri şi în mod deosebit cei care au anumite hobby-uri mai puţin legate de deontologia noastra profesionala si de specificul nostru”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite