Turnu Severin: Gabi Văcuță, un maestru în pictură și sculptură, inspirat de ceramica arheologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mic copil a iubit natura, apele curate, pescuitul, adevărul, fotografiile și culorile. Toate acestea i-au fost de mare ajutor în atingerea țelului în viață.  Acela de a deveni un mare artist plastic.

„Am văzut fotografii foarte mari cu oameni mici”, acestea sunt primele cuvinte pe care le spune artistul la fiecare convorbire, în care, la mijloc se află şi un aparat de fotografiat. De altfel, Gabi este un tip destul de deschis, glumeţ şi totodată înteresant prin tot ceea ce spune. Cu greu îţi poţi da seama când vorbeşte serios şi când glumeşte. Aşa îşi începe şi povestea vieţii, o poveste  pe care o deapănă privind adânc la fumul ieşit din ţigară, parcă dorind să imortalizeze sau să dăltuiască rotocoalele dezordonate. De mic copil a fost îndrăgostit de pictură. Și numai atât. Adora plimbările în natură, îi plăcea să pescuiască în râurile de munte limpezi și reci. A iubit și iubește și astăzi cu patimă adevărul și culorile.

Elevul care nu-și uită profesorii

Gabi Văcuță nu uită niciodată să spună câteva cuvinte, simple dar totodată maiestuoase, în cinstea profesorilor care i-au călăuzit pașii în mânuirea penelului, în dăltuirea pietrei sau a lemnului, în creionarea primelor desene, și, de ce nu, în cercetare. „Fără profesori precum Ilie Muncioniu- desen, Adrian Curcan – sculptor, Dumitru Şerban – sculptor, Kovacs Biertalan – pictor, dar şi fără marele sculptor Pavel Mercea, nu aş fi ajuns astăzi să mă bucur de participarea la o serie de expoziţii, atât în ţară cât şi în străinătate, însă cel mai important, este faptul că au dorit şi au reuşit să-mi scoată în evidenţă talentul”, declară Gabi Văcuţă.
Prima lucrare a realizat-o în timp ce era elev la Şcoala de Artă I. ŞT. Paulian, aceasta fiind o pictură în ulei. „Din 1974 am început să particip la expoziţii de pictură atât în ţară cât şi în străinătate. În tot acest timp, pasionat fiind şi de sculptură, lucram diferite forme, însă numai atunci când am avut posibilitatea de  a folosi un atelier. M-am axat foarte mult pe sculptură monuimentală, efectuată atât în lemn cât şi în piatră”, mai susţine Gabi.

Profesor şi cercetător

Între anii 1990 şi 1999, Gabi Văcuţă a predat desenul şi pictura la şcoala de arte I.ŞT Paulian. În tot acest timp, pasionat fiind şi de ceramică, a cercetat tot ce i-a căzut în mână. „Am fost şi sunt în continuare un mare admirator al ceramicii aparţinând culturii Gârla Mare. Este o cultură care pe mine mă fascinează. Bine individualizată, unică prin aspect şi culoare, ceramica aparţinând culturii Gârla Mare, este, după mine, cea mai bine definită cultură din ţară. Acum, lucrând la laboratorul de restaurarea din cadrul Muzeului Regiunii Porţile de Fier, de un an de zile, am posibilitatea de a pătrunde şi descifra cât mai mult din tainele ceramicii”, mai declară Gabi, fără a-şi dezlipi privirea de pe un vas aparţinând culturii Gârla Mare, la care lucrează, în vederea restaurării lui.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite