FOTOGALERIE Vacanţă ideală în nordul Mehedinţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O destinaţie aparte pentru cei care vor să se relaxeze este comuna Ponoarele.

Pentru că suntem încă în sezon estival, dacă plecaţi într-un periplu prin ţară, nu rataţi Mehedinţiul, în special zona de nord a judeţului, una din cele mai pitoreşti din ţară.

Aici veţi putea petrece clipe pe care cu greu le veţi uita. Una dintre destinaţiile recomandate, în această săptămână, este Ponoarele.

În satul aşezat în Podişul Mehedinţiului, la poalele munţilor, puteţi vizita obiective turistice unice în lume: Podul lui Dumnezeu, lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic, ale căror funduri în perioadele uscate sunt acoperite de vegetaţie xerofilă, Peştera Ponoarele, Dealul Peşterii cu cele două câmpuri de lapiezuri.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA FRUMUSEŢILE ACESTUI LOC

Şi dacă-i veţi întreba pe localnici de existenţa lor, veţi auzi legende care să vă încânte. Cea mai frumoasă legendă este însă cea legată de lupta dintre bine şi rău.

Bătrânii satului povestesc  că aici ar fi locuit Necuratul, care îşi avea sălaşul chiar în Peştera Ponoarele. Răvăşiţi de răul care îi înconjura, sătenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el. Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peşterii, care s-a prăbuşit peste gura ei, formând podul.

Potrivit profesorului Maria-Eliza Borloveanu, cel mai important traseu amenajat, în scop turistic, cu marcaje şi indicatoare constituie de fapt un circuit al complexului carstic, cu plecare din Ponoarele către sud, cu două ramificaţii ce converg în acelaşi punct- Pădurea de liliac, traseul continuându-se spre Băluţa, Cheile Băluţei şi ulterior se ajunge în localitatea Bala sau din Ponoarele, pe Valea Morilor se urmează acelaşi traseu.

Ponoarele a fost o unitate preindustrială de producere a varului, aşa cum o dovedesc cuptoarele de ardere a varului, încă existente. Cuptoarele produceau, aici, între 30.000-35.000 kg de var.


Pădurea de liliac, cea mai întinsă din ţară

Localitatea Ponoarele dispune de o rezervaţie naturală care are o suprafaţă de 100 ha şi datorită importanţei sale ştiinţifice a fost declarată monument al naturii.

Rezervaţia de liliac de la Ponoarele, de asemenea, se întinde pe o suprafaţă de 20 ha, la o altitudine de 500 m şi reprezintă unica staţiune din ţară conservată datorită climatului blând, cu influenţe submediteraneene.

Anual, în luna mai, are loc aici Sărbătoarea liliacului, recunoscută încă de pe vremea lui Tudor Vladimirescu care în 1821, îşi convoca pandurii în acest areal.

Peisajele din zonă vă vor lăsa, cu siguranţă, amintiri pentru mult timp. Să nu vă faceţi griji de cazare, pentru că găsiţi pensiuni în care ospitalitatea e lege.

Ca să nu mai vorbim despre preparatele delicioase şi mai ales ecologice, făcute chiar în gospodăria sătenilor de aici.

Zona este pretabilă pentru turism de recreere, intern şi internaţional, de tranzit, rural, cicloturism, sporturi extreme precum off-roadul, enduro sau parapantism, speoturism sau agroturism.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite