Turnu Severin: FOTO / Bolnavi trataţi din donaţii sau cu medicamente de-acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la Neurologia Spitalului Judeţean Severin, pacienţii sunt trimişi să-şi cumpere medicamentele, la Cardiologie, bolnavii sunt trataţi cu pastile primite ca donaţii.

Oameni suferinzi trimişi să-şi cumpere medicamente sau bolnavi tratţi cu pastille date de pomană. Este situaţia în care au ajuns două secţii ale Spitalului Judeţean din Turnu Severin.

La Neurologie, bolnavii sunt nevoiţi să-şi cumpere până şi seringile. “Vai de noi. Toate medicamentele sunt pe bani. Am dat până acum vreo 150 lei pe ele. Aici nu-ţi dă nimic, decât te injectează. Încolo, cumperi tot de la farmacie. Nu ai bani, mori”, ne-a spus Aurica Găbăuceanu, venită din satul Boceni la o rudă internată în spital.

Probleme mult mai mari are Elena Caravaliu, din Orşova, care susţine că nu-i mai ajung banii pentru medicamente decât pentru vreo două zile.

“Până acum am cheltuit vreo 250 lei. Nu mai am bani decât pentru vreo două zile de tramament. Ce oi face după, nu ştiu, că nu mai am banmi”, spune femeia îngrozită de ce o aşteaptă.

VEZI AICI IMAGINI DIN ACESTE SECŢII

La Cardiologie, medicamente donate

Secţia Cardiologie se poate considera privilegiată, întrucât 80 la sută din medicamente vin din donaţiile făcute de diverse firme de specialitate. “În general, secţia de cardiologie are medicamente provenite din donaţiile făcute de firmele de medicamente.

Foarte puţini bolnavi se duc să cumpere tratamentul (...) În momentul de faţă, cred că vreo 80-85% din medicamente le asigurăm noi, restul se mai cumpără”, ne-a precizat medicul cardiolog Cristian Jianu. 

Din farmacia spitalului lipsesc medicamente de bază, cum ar fi cele care uşurează naşterea sau opresc hemoragiile în operaţiile de cezariană.

Şi pentru a nu pune în pericol viaţa mămicilor, medicii au recurs, până acum, la achiziţionarea acestora din Serbia, plătite din propriul buzunar.

Alte datorii acumulate
La jumătate de an de la achitarea datoriilor, de către minister, Spitalul Judeţean Severin are deja creanţe de 5 milioane lei. “Medicamentele de bază pentru asigurarea urgenţelor le avem. Avem stocuri de antibiotice, antispastice, antitrombotice, soluţii perfuzabile, analgezice.

Mai puţin suntem dotaţi în antiepileptice, diuretice şi o serie întreagă de alte medicamente, la care în schimb s-au făcut licitaţiile în sistem electronic, urmând ca în această săptămână să facem contractile pentru două luni”, ne-a declarat medicul Claudiu Zară, managerul Spitalului Judeţean Severin.

Unitatea sanitară nici nu poate ieşi din această situaţie, pentru că aproximativ 3,5 milioane din cele cinci alocate lunar de Casa de Asigurări se duc pe medicamente, iar cheltuielile sunt mult mai mari (circa 40% din bugetul alocat de CJAS).  


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite