Turnu Severin: Lovitură pentru traficanţii de ţigări şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea celor care tranzitează, zilnic, vama PF I se ocupă cu micul trafic
Majoritatea celor care tranzitează, zilnic, vama PF I se ocupă cu micul trafic

Afacerile bișnițarilor de țigări netimbrate din Drobeta Turnu Severin ar putea fi date peste cap, în perioada următoare, întrucât guvernul intenționează să impună restricţii de vânzare pentru magazinele duty-free.

Contrabanda cu ţigări netimbrate, un fenomen greu de stăpânit de autorităţile vamale în ciuda amenzilor uriaşe, ar putea fi combătută printr-un ordin dat de guvern. Ţigările şi băuturile alcoolice ar putea să nu mai fie comercializate în magazinele duty-free, iar propunerea vine din partea ministrului de Interne, Vasile Blaga, care doreşte combaterea micului trafic la frontiere.

Blaga a propus, în şedinţa de guvern de vineri, să nu se mai vândă ţigări şi băuturi alcoolice în duty-free-uri, deoarece foarte multe dintre ţigările de contrabandă ajung în state membre UE, ceea ce pune în pericol aderarea României la Spaţiul Schengen. Guvernul a autorizat deja ministerele implicate să redacteze actul normativ prin care astfel de operaţiuni să fie restricţionate.

În condiţiile în care acest act normativ ar fi aprobat, bişniţarii ar fi „terminaţi”, numai că cei care se ocupă cu „micul trafic” sunt sceptici cu privire la acest lucru. „Nu cred să se întâmple ceva. Asta e aşa, cred, de ochii lumii, să mai pulseze ceva. Şi dacă chiar e aşa, cu ce să trăiască lumea?!”, ne spune Adi, un tânăr care refuză să ne divulge numele complet.

Majoritatea celor care tranzitează vama se ocupă cu micul trafic 
Cele şase magazine de la graniţa cu Serbia sunt principala sursă de aprovizionare a pieţei negre a ţigărilor din zonă. Cele mai multe sunt mici, de tipul unor chioşcuri, de unde se pot cumpăra băuturi alcoolice, parfumuri, dar şi ţigări. Cele mai scumpe ţigări sunt "Marlboro" şi "Kent" (între 9 şi 10 euro cartuşul), dar se pot găsi şi popularele "Strand" şi "Marble" (între 2 şi 4 euro).

Dacă până acum câteva luni se putea intra în România cu un cartuş de persoană, acum limita este de două pachete.  Prin vama Porţile de Fier I, au trecut, în ultimele 24 de ore, circa 900 de persoane, mai mult de jumătate dintre ele ocupându-se cu micul trafic.

Pentru că au o îndeletnicire nu tocmai apreciată de restul lumii, clienţii fideli ai magazinelor duty-free refuză să vorbească despre ce ar însemna o astfel de măsură pentru Severin şi nu numai. “Nu ştiu ce să vă zic. Asta decid ei, acolo, sus, nu noi”, ne spune o tânără. 

150.000 pachete de ţigări, confiscate într-o lună

Numărul pachetelor de ţigări confiscate într-o lună, în vamă, este de 150.000 pachete de ţigări, din care circa 80.000 sunt abandonate.  „Am auzit și eu despre aceste restricții și cred că ar fi binevenite pentru că ar limita fenomenul contrabandei. Deocamdată, nu am primit nimic oficial”, ne-a declarat șeful Biroului Vamal Porțile de Fier I, Titu Nețoiu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite