Turnu Severin: Avertizări de la centru pentru combaterea poluării aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta cu praful devine o prioritate mai ales pentru zonele industrial. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, le-a cerut, astăzi, autorităţilor o mai mare implicare pentru respectarea măsurilor întreprinse.  

Intrat în vizorul Comisiei Europene, Mehedinţiul a început încă de anul trecut o adevărată luptă cu praful. Consilierii Agenţiei pentru Protecţia Mediului monitorizează concentraţia de praf admisă din atmosferă, mai ales în zona Termocentralei de la Halânga.

Dacă în urmă cu doi ani, s-au înregistrat peste 40 de depăşiri, în acest an, au fost doar şase, majoritatea în zona industrială din vecinătatea termocentralei.

Concentraţia de praf din aer creşte semnificativ în zonele în care se fac lucrări de  infrastructură. “Pentru Severin, planul de măsuri a prevăzut asfaltarea străzilor, realizarea de sensuri unice, centura ocolitoare a oraşului, sensuri giratorii la cele mai mari intersecţii din oraş.

Pe partea de termocentrală, măsurile sunt în lucru pentru desulfurare. În cursul anului 2009, au fost 42 de depăşiri, iar potrivit legislaţiei, la mai mult de 35 de depăşiri sunt probleme.

În acest an, până acum am avut doar 6”, ne-a spus Dan Budu, directorul Gărzii de Mediu Mehedinţi.

image

"Impuneţi măsuri, implicaţi-vă!"
Ministrul Mediului şi Pădurilor le-a cerut autorităţilor, astăzi, în cadrul unei videoconferinţe, ca în cel mult o săptămână să trimită stadiul derulării programelor de gestionare a calităţii aerului pentru aglomerările şi zonele în care au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită, dar şi termenele pentru îndeplinirea acestora.

“Implicaţi-vă mai mult! Toată lumea! Faceţi comandamente, faceţi ce vreţi, impuneţi măsuri, dar implicaţi-vă!”, le-a cerut Laszlo Borbely.

Potrivit ministrului, consiliile locale ar trebui să respecte măsuri, precum realizarea unor perdele umede pentru şantierele de construcţii, spălarea străzilor, amenajarea spaţiilor verzi sau interzicerea traficului pentru maşinile de mare gabarit.  

image

Numărul mic al depăşirilor de pulberi în suspensie se pare că i-a determinat pe edili să uite de aplicarea unor măsuri existente pe hârtie. “Din păcate, suntem în primele 20 localităţi nominalizate ca şi aer poluat.

Asta nu e bine, pentru că până la urmă cetăţenii au dreptul măcar la un aer nepoluat. Aveam măsuri numai pe hârtie.

Mă voi implica personal să fie şi aplicate, pentru că de fapt asta s-a întâmplat. Măsuri pe hârtie, neaplicate”, ne-a spus prefectul de Mehedinţi, Ion Mîţu.   

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite