Turnu Severin: Zile numărate pentru analizele gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Boruga, directoarea CAS Mehedinţi
Doina Boruga, directoarea CAS Mehedinţi

Suma de 130.000 de lei, alocată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru noiembrie, ajunge doar până la mijlocul lunii. Pacienţii pentru care nu vor mai fi fonduri vor fi trecuţi pe lista de aşteptare şi vor avea prioritate în decembrie.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mehedinţi a alocat pentru laboratoarele de analize medicale suma de 130.910 lei, banii fiind repartizaţi celor şapte centre de pe raza municipiului.

Încă de la începutul lunii, specialiştii preconizau că suma nu va ajunge decât pentru două săptămâni, urmând ca pacienţii care nu pot beneficia de analize gratuite în noiembrie să fie trecuţi pe lista de aşteptare pentru luna viitoare. 

O zecime în aşteptare luna trecută

„Din datele statistice pe care le avem, aceste fonduri vor ajunge în jur de două săptămâni din lună. În continuare, pacienţii sunt programaţi şi urmează să intre la analize luna următoare“, a declarat Doina Borugă, directoarea CAS Mehedinţi.

În prezent, se lucrează la o nouă statistică, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate a cerut laboratoarelor rapoarte privind numărul de analize efectuate şi numărul pacienţilor rămaşi pe lista de aşteptare.

„De circa două luni le-am cerut laboratoarelor rapoarte privind numărul de pacienţi cărora li s-au facut analizele şi numărul de pacienţi rămaşi pe listele de aşteptare“, a adăugat Doina Borugă.

La cel mai mare laborator din oraş s-au efectut luna trecută mai mult de 500 de seturi de analize, iar 50 de pacienţi au rămas pe lista de aşteptare, având prioritate luna aceasta.

„Spre exemplu, la cel mai mare laborator, la un număr de 503 pacienţi într-o lună, au rămas 50 pe lista de aşteptare. Mi se pare o proporţie destul de bună. Bineînţeles că este loc şi de mai bine. Nu ne rămâne decât să sperăm la mai multe fonduri alocate în acest domeniu“, a încheiat directoarea CAS Mehedinţi.

Alternativa - analize pe banii proprii
În momentul în care fondurile alocate pentru luna aceasta vor fi epuizate, pacienţii fie vor fi reprogramaţi în decembrie, fie va trebui să scoată bani din buzunar. Preţul unui set complet de analize medicale se ridică la aproximativ 100 de lei, în funcţie de tarifele practicate de fiecare laborator.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite