FOTO/ Palatul domnesc din Strehaia, ce datează din secolul XVI, reabilitat cu 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruinele fostului palat de la Strehaia, care datează din secolul al XVI-lea, au fost reabilitate printr-un proiect demarat în 2008. Lucrările au fost începute de doi ani de zile, timp în care au avut loc şi renovările chiliilor. 

Reabilitarea palatului domnesc din cadrul Mănăstirii Strehaia este aproape de final. Lucrările la palat au fost începute încă de acum doi ani, costurile de 107.342,88 lei, fiind suportate de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice.



Mănăstirea, din care fac parte ruinele fostului palat şi Biserica Sf. Treime, este situată pe şoseaua naţională Craiova - Drobeta Turnu Severin, aproape de central oraşului Strehaia.

9



Proprietarii moşiei şi ai satului Strehaia au ridicat, la începutul secolului al XI-lea, pe acest amplasament, o curte boierească cu un castel şi o bisericuţă.

Cel mai important vestigiu istoric din Strehaia

Acestea au fost folosite în acele vremuri de Pătraşcu cel Bun, iar ulterior de către fiul său, Mihai Viteazul.

8



Lăcaşul a funcţionat ca mănăstire de călugări în perioada 1645- 1863, iar în prezent, începând din 2007, funcţionează ca mănăstire de maici.

Aici se află cel mai important vestigiu istoric al oraşului Strehaia, fapt pentru care timp de mai multă vreme, pe aceste meleaguri, au vuit tot felul de legende cu privire la aceasta.

7



Legenda atrage turişti

De asemenea, timp de un an, au fost făcute cercetări care, între 1963 şi 1964, au scos la iveală fundaţiile palatului domnesc (cele în curs de reabilitare) şi ale chiliilor.

5



În prezent, mănăstirea a fost transformată în muzeu-monument istoric.

Spre deosebire de toate celelalte lăcaşuri de cult, care-şi au altarul la răsărit, micuţa biserică are altarul orientat la sud.

4



Oamenii locului spun că locul este vizitat frecvent de turişti, mai ales de când au început reabilitările.

„ De când au terminat clopotniţa, au venit mai mulţi oameni. Mulţi sunt curioşi să afle legenda şi să vadă cum arată ruinele palatului“, a spus Maria Ciubotea, profesoară.

3



 În prezent, se lucrează şi la chiliile călugărilor.

2

Legenda spune că, Mihai Viteazul este ctitorul acestei mănăstiri, iar curtea Craioveştilor, locul unde s-a născut şi a crescut.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite