Turnu Severin: Vlad Mustaţă reprezintă interesele elevilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Mustaţă este vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, iar de patru luni se luptă pentru dezideratele liceenilor mehedinţeni.

Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin, dar şi  vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor. Este un tânăr ambiţios, care nu se dă în lături de la nimic.

„Sunt ambiţios, dar şi puturos. Ambiţios, pentru că ştiu că dacă mi s-a făcut o nedreptate, nu mă las până nu epuizez toate căile de a-mi face dreptate şi încerc mereu, bazandu-mă pe argumente, să lupt, poate şi cu sistemul.

Sunt şi leneş, pentru că, de cele mai multe ori, nu acord foarte mult timp studiului, având o pasiune pentru aceste activităţi extraşcolare, pentru idealul meu de a schimba ceva în societate”, ne spune Vlad Mustaţă.

Despre copilăriasa, ne vorbeşte cu zâmbetul pe buze, având amintiri care probabil îi vor rămâne în minte toată viaţa. „Eram năzdrăvan. Mă băteam cu copiii. Am avut chiar şi nota scăzută la purtare, prin clasa a cincea, a şasea, pentru că nu-mi puteam opri pornirile de justiţiar.

De multe ori, mă băgam între colegii care se băteau şi îi luam şi eu la înghionteli şi tot aşa”, îşi aminteşte Vlad.

Apoi a venit liceul, a lăsat deoparte bătăile, dar şi sportul. „De pe la nouă ani, am făcut fotbal, atletism şi volei. În fotbal, am avut cele mai multe satisfacţii, iar în prezent joc volei în echipa şcolii.

Cel mai mult m-a atras spiritul de echipă şi faptul că toţi avem acelaşi scop: acela de a învinge. Asta este foarte important şi în viaţă”, consideră tânărul.   

Îşi doreşte o carieră în diplomaţie
Trecerea la liceu a fost, pentru Vlad, destul de grea, pentru că nu era obişnuit cu stilul de predare. „Dar, până la urmă, am reuşit să fac faţă. Nu cu o medie extraordinară, ci cu o medie de bun simţ, situată în jurul a 9,30, dar care zic eu că mă reprezintă şi nici n-aş avea nevoie de 10, dacă nu aş fi în stare să scot două vorbe atunci când ar fi cazul”, ne convinge elevul.

Deocamdată nu e hotărât în privinţa universităţii pe care o va urma, însă se gândeşte foarte serios să părăsească România. „Încă sunt în dubiu. Sunt la un profil real, învăţ matematica şi fiziza, dar m-ar atrage şi o ofertă din străinătate pentru diplomaţie.

La noi, diplomaţia, din punctul meu de vedere, este percepută nu tocmai bine. Poate e şi influenţa anilor de până în `89, dar am văzut că la noi, diplomaţia, de multe ori înseamnă linguşeală”, consideră tânărul.

Din toamna anului trecut, tânărul este vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, iar de acum patru luni este şi preşedinte al Consiliului la nivelul judeţului Mehedinţi.

„Vă daţi seama, că nu putem să ne luăm de gât cu profesorii, dar am încercat tot timpul să creez o anumită armonie între profesori şi elevi”, conchide Vald Mustaţă.

Ce ai schimba la generaţia de astăzi? Dacă e ceva de schimbat...
V.M.: "Probabil că atunci când e vorba să ia atitudine, să-şi spună opinia, nu au verticalitate. Dacă aş putea, i-aş face pe toţi să aibă aşa ceva şi să nu se mai sustragă unor acţiuni, pentru că am văzut, şi la noi, că atunci când sunt nemulţumiţi, vin, îţi spun, personal, problemele pe care le au, dar când te duci şi te zbaţi pentru ei, iar ei ar trebui să ia atitudine sau să redacteze un act oficial, dau înapoi".

Cum crezi că ar putea fi opriţi tinerii care aleg străinătatea pentru studii?
V.M.: "Cred că în momentul de faţă, la ceea ce oferă ţara noastră, ar fi destul de greu. Eu, de exemplu, dacă mi-ar permite şi situaţia financiară, aş merge să studiez în străinătate, diplomaţia sau ştiinţele politice, pentru că aici, în ţară, nu consider că e o facultate  din care chiar poţi învăţa ceva".

Ce-i place?
V.M.: "Să stau cu prietenii, ce poate face orice adolescent?! Să se joace... La oameni, cel mai mult îmi place să-i descopăr, să le văd gândirea. Încerc tot timpul, chiar şi cei cu care mă contrez, să discut organizat, ca să spun aşa, să avem discuţii constructive, ne bazăm pe argum

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite