Turnu Severin: VALENTIN LAZĂR - comisarul care își apără colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisarul șef Valentin Lazăr
comisarul șef Valentin Lazăr

S-a călăuzit în viața întotdeauna după deviza „Lucrul bine făcut și până la capăt” și se bucură de încrederea și respectul colegilor polițiști ale căror interese le reprezintă

S-a născut în Bumbești Jiu, acolo unde a urmat școala generală și liceul. După efectuarea stagiului militar la Regimentul de Gardă București, Valentin Lazăr a lucrat doi ani la Întreprinderea Mecanică Sadu, timp în care a promovat examenul de admitere la Facultatea de Mine Petroșani. La scurt timp, și-a dat seama că nu acesta este cursul pe care dorește să-l urmeze în viață și că își dorește o carieră militară. Astfel, în anul 1983, a intrat la Școala Militară de Ofițeri a Ministerului de Interne București – specializarea cercetări penale.

A avut sute de cazuri

„Această specializare am îmbrățișat-o timp de 23 de ani neîntrerupt. Am pretenția să cred că sunt cel mai vechi ofițer din țară în în această specializare, ofițer de anchetă. Din octombrie 2009, prin desființarea structurilor de cercetare penală, am fost numit pe o funcție echivalentă, aceea de șef Centru de Reținere și Arestare preventivă al IPJ Mehedinți”, a declarat comisarul șef Valentin Lazăr. La absolvirea școlii de ofițeri a avut de ales între județul Hunedoara și Mehedinți. A ales să vină la Severin, unde a fost încadrat ca ofițer de cercetări penale la Poliția municipiului. „În 1991 am fost transferat la serviciul de cercetări penale al IPJ Mehedinți, unde am avut de câștigat o bogată experiență profesională, dar și de viață de la colegi precum col. Grigore Stănișoară, chestorul Marian Tutilescu, col. Marin Mărăcine. În 2000 m-am reîntors la municipiu ca șef al Biroului de Cercetări Penale. De-a lungul anilor mi-au trecut prin mână sute de dosare, de toate tipurile. Am credința că în toate aceste dosare am lucrat corect, aplicând legea în litera și spiritul ei, dar punând mai presus de toate factorul uman și prezumția de nevinovăție”, spune ofițerul de poliție.

„Apăr polițistul cinstit”

Din anul 2005, comisarul șef Valentin Lazăr a preluat conducerea Consiliului Teritorial din IPJ Mehedinți al Corpului Național al Polițiștilor, care numără peste 700 de polițiști mehedințeni. Din această funcție, Valentin Lazăr a inițiat și a reprezentat interesele colegilor polițiști atât în cauzele ce țineau de realizarea drepturilor salariale restante sau neacordate, dar și a celor care în diferite ipostaze au ajuns în fața instanțelor penale. „Am sprijinit polițiștii și i-am apărat în fața consiilor de disciplină, excluzând cazurile de corupție. Înțeleg să apăr polițistul cinstit și onest și dezavuez comportamentul colegilor care nu respectă semnificația uniformei și statul profesiei în integralitatea lui”, mai spune comisarul șef Lazăr.

Cum ați caracteriza în câteva cuvinte munca de ofițer de cercetare penală?
Este cea mai complexă muncă din poliție pentru că trebuie să stăpânești întreaga problematică infracțională cu care se confruntă poliția. În plus, trebuie să cunoști noțiuni de drept civil, drept comercial, dreptul muncii.

Ați putea spune câte dosare ați soluționat?
Au fost sute de dosare, la unele am lucrat efectiv, pe altele doar le-am avizat pentru formă și fond. Cazuri de toate tipurile, de la dosare complexe economice până la cele de violență deosebită, în special tâlhării și violuri, dar și multe accidente de circulație cu accidente mortale.

Ce-i place
Îmi place să fiu în mijlocul oamenilor, să-i ajut, să-i sfătuiesc. Îmi iubesc profesia.
Ce nu-i place
Fățărnicia, oamenii fără caracter și cei care tărăgănează lucrurile

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite