Turnu Severin: Un severinean scoate bani frumoşi din vânzarea lămpilor pe gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Manea ansamblează şi vinde lămpi pe gaz
Marin Manea ansamblează şi vinde lămpi pe gaz

După ce, în urma crizei, clienţii au început să amâne plăţile, lampagiul  Marin Manea a impus o nouă regulă în vânzări: “banu`jos şi-ţi dau lampa”.

Maistru militar radio-telegrafist de profesie, Marin Manea (50 ani) este un personaj original. Şi-a găsit vocaţia pe uscat, în urmă cu vreo 25 ani, pe vremea când făcea bişniţă la sârbi. Ca-n poveştile orientale cu Aladin, pentru el lămpile s-au dovedit a fi fermecate. Mai întâi, le-a vândut peste graniţă, iar când a venit războiul, s-a reorientat. Pentru început pe piaţa din Severin, apoi în toată ţara.

“Ideea mi-a venit când duceam lămpi în cantităţi destul de mari, în Yugoslavia, la Negotin şi am văzut că se vând. Când n-au mai mers, pentru că albanezii n-au putut să mai vină, a trebuit să scap de ele prin România”, ne povesteşte bărbatul.

De câţiva ani, afacerea lui merge ca pe roate în Ţara Românească şi Moldova, unde localnicii obişnuiesc să dea de pomană celor morţi, lămpi cu gaz. De ce?! Tot nea` Manea ne spune: «Afacerile se fac din orice, iniţiativă să fie. Unii, într-adevăr, trăiesc fără curent electric şi au nevoie de lumină de la lămpile mele, alţii le cumpără pentru fiţe să le aprindă în cabane sau pensiuni. Dar întotdeauna, când moare omul, se dă de pomană o astfel de lampă, ca să aibă lumină pe lumea cealaltă. Comenzi sunt destule, nu duc lipsă de ele”, spune negustorul.

Criza l-a făcut să ceară banii pe loc

Ca să fie sigur că nu duce lipsă de materiale, pentru că «stocurile ceauşiste s-au terminat», omul şi-a făcut din timp provizii. După revoluţie, şi-a cumpărat cele mai importante componente ale unei lămpi. «Mai am vreo 80.000 de maşini (piese). Ele mi-asigură traiul pentru zece ani de-acum încolo», crede lampagiul Marin Manea. 

Şi pentru că suntem în plină criză economică, iar clienţii «uită» să-i mai achite banii pe lămpile vândute, negustorul a schimbat regulile: “banu`jos şi-ţi dau lampa”.“Am probleme cu  comercianţii cărora le dau lămpile. Mulţi au închis firmele şi eu am rămas cu banii neluaţi. Unde mă duc să iau banii, acolo lămpile nu mai există, s-au vândut, dar nici banii nu mi-i văd”, ne spune bărbatul care nu şi-a mai recuperat circa 20.000 lei.  

O astfel de lampă costă 13 lei
Preţul unei lămpi este treisprezece lei. Merită toţi banii, măcar pentru cât a muncit la ele. Iar pe lângă această afacere, nea Manea are şi o pasiune: să scrie versuri. “Eu m-am născut în ţara în care creşte praz/ Ca să vă fac lumină cu lămpile de gaz/ Veniţi români cu toţii să cumpăraţi oil/ Până nu vi se pune şi taxa pe fitil/ Noi suntem ţara lui Întuneric Vodă/ În care lămpile cu gaz rămân la modă/ Noi suntem ţara cu feţele umile/ În care guvernanţii tot umblă cu fitile/ Şi să nu-mi spuneţi mie, lampagiu/ De veţi mai face reformă într-un târziu”, ne spune lampagiul convins fiind că nu mai face nimeni lămpi pentru uzul necăjiţilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite