Turnu Severin: Un deţinut studiază pentru a deveni psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îşi petrece timpul citind cursurile pentru examene.
Îşi petrece timpul citind cursurile pentru examene.

Ca să-şi umple timpul petrecut în detenţie, Ilie Cristescu, de 51 de ani, închis în Penitenciarul Turnu Severin, s-a înscris la facultate.

În 2001, bărbatul din Băile Herculane a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor. Pentru că nu a vrut să piardă anii degeaba, Ilie Cristescu s-a gândit să urmeze cursurile unei facultăţi. A ales Psihologia, iar acum a ajuns în anul III.

CITEŞTE ŞI:

Singurul deţinut-masterand „învaţă“ la Codlea

„Pentru că aici am atât de mult timp şi Legea 275, care a apărut în 2006, îmi dă posibilitatea să fac o facultate, m-am înscris la Facultatea de Psihologie, la Spiru Haret. M-am gândit la Psihologie pentru că era înrudită cu ceea ce am făcut eu în viaţă“, mărturiseşte Ilie Cristescu. Dascăl de meserie, Cristescu mai are o facultate. Cea de Ştiinţe Sociale, Filosofie şi Istorie.

Recunoaşte că face studiu de caz pe colegi

Nu i-a fost deloc greu să se apuce la 48 de ani de o nouă facultate şi, mai ales, din detenţie. „E o facultate obişnuită. Diferenţa este că, la ID, nu îl ai pe domnul profesor în faţă să dai examenul, ai calculatorul“, ne spune Ilie Cristescu. Nici nu îi este greu, pentru că are în jurul lui o mulţime de subiecţi pe care poate face studiu de caz. „Da. Uneori, fac. Dar, fac studiu zilnic. Pentru că aici trăiesc în mijlocul lor. Aici este o lume care se ghidează după alte principii, după alte idei de viaţă“, precizează studentul.  

Pentru că urmează cursurile unei facultăţi, Ilie Cristescu beneficiază şi de reducerea pedepsei. „Fiecare persoană privată de libertate din penitenciar se poate înscrie să urmeze cursuri universitare, la frecvenţă redusă sau învăţământ la distanţă. Singura condiţie este ca solicitantul să-şi plătească cheltuielile privind şcolarizarea şi, bineînţeles, transportul. Pentru absolvirea fiecărui an şcolar, persoana privată de libertate beneficiază de 60 de zile câştig“, ne-a precizat subcomisarul Petrişor Ridichie de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite