Turnu Severin: Turismul din Clisură este pe val în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe pensiuni precum cele de pe marginea DN 57 înseamnă venituri mai mari pentru primării
Mai multe pensiuni precum cele de pe marginea DN 57 înseamnă venituri mai mari pentru primării

Autorităţile din Eşelniţa vor să-şi extindă anul viitor intravilanul pentru a atrage cât mai mulţi investitori, având în vedere că mare parte din bugetul local provine din afacerile turistice.     

Edilii din Eşelniţa au decis să dezvolte astfel turismul în zonă şi să susţină construirea de noi pensiuni şi case de vacanţă, în condiţiile în care activităţile turistice reprezintă principala sursă de venituri pentru bugetul local.

Şi cum primăria nu mai are teren disponibil de aproape doi ani, autorităţile vor să extindă intravilanul localităţii. Astfel că, anul viitor, nu mai puţin de cinci zone ar putea fi incluse în intravilanul Eşelniţei.

Proiectul se justifică ţinând cont că banii strânşi la bugetul local din taxe, impozite sau autorizaţii provin în special din acest domeniu. Pe malul Dunării, funţionează 12 pensiuni, iar alte şase sunt în construcţie. Din anul 2000, bugetul primăriei a crescut de cel puţin zece ori.

DN 57 care leagă Orşova de Moldova Nouă trece prin Eşelniţa

 

Cinci zonele vizate 
În 2009, veniturile locale s-au ridicat la 1,1 milioane lei, cea mai mare parte a sumei fiind colectată  din turism. “Anul viitor, mergem pe dezvoltarea turimsului, incluzând în intravilan mai multe zone.

image

Este vorba de Eşelniţa- Orşova, pe malul Dunării, Valea Eşelniţei- în corespondenţă cu primăriile din zona Bazinului Bozovici, dar şi extinderea pe Văile Mala şi Ogradena (unde vom construi pensiuni şi case de vacanţă) sau pe Valea Costănăţ, unde avem chiar un investitor româno-american care vrea să construiască o pesiune cu peste 20 de camera”, ne-a spus Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa.  

Statuia lui Decebal aparţine Eşelniţei

În judeţul Mehedinţi, există multe suprafeţe revendicate de două sau trei primării, disputele fiind mediate de reprezentanţii Prefecturii şi de specialiştii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Astfel a fost stabilit şi hotarul între comunele Eşelniţa şi Dubova, ai căror edili îşi exprimaseră interesul pentru Golful Mraconia, o zonă turistică ce are un potenţial uriaş.

În cele din urmă, Mănăstirea Mraconia a rămas pe teritoriul Dubovei, iar statuia lui Decebal, Golful Mraconia, precum şi satul de vacanţă Mraconia au revenit Eşelniţei. “De la kilometrul 20 al DN57, respectiv de la baza podului, teritoriul aparţine comunei Dubova”, a adăugat primarul Ioan Ciuru.  

image

Şase dispute pentru graniţă
Potrivit reprezentanţilor OJCPI, probleme privind stabilirea hotarelor încă mai sunt între localităţile Severin şi Şimian, Burila Mare şi Devesel, Cireşu şi Godeanu, Balta şi Podeni, Grozeşti şi Stângăceaua, Jiana şi Vânjuleţ.

Prefectul Ion Mîţu a declarat că va media toate aceste neînţelegeri şi că se va întâlni cu primarii care nu reuşesc să definitiveze împărţirea teritorială, dar şi cu specialiştii OJCPI.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite