Turnu Severin: Transportatorii de persoane, în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor care se deplasează cu autocare sau microbuze a scăzut semnificativ, față de anul trecut. Managerii companiilor care se ocupă cu acest gen de transport se plâng de lipsa clienților și încearcă să îi artagă cu oferte.

Călătorii severineni stau departe de autogări. Dacă în anii trecuți, afacerea în domeniul transportului de persoane părea profitabilă, începând de anul acesta, criza începe să lovească acest segment. Prin autogări se pot vedea doar câteva grupuri de călători, iar în stațiile de microbuze suflă vântul.

Spre exemplu, la autogara Drobeta se efectuează o singură cursă pe săptămână cu destinația București, din cauza numărului scăzut de clienți. Nici firmele care efectuează transport de persoane cu microbuze nu stau mai bine. Criza se simte și în cazul lor și se manifestă tot sub forma lipsei de clienți.

Dacă la sfârșitul anului 2009, microbuzele care parcurgeau trasee în județele învecinate cu Mehedințiul, plecau în cursă și de 3-4 ori pe zi, acum, în zilele cele mai bune au 2 curse.

„La un moment dat, ajunseserăm să avem șoferi insuficienți pentru numărul mare de curse pe care trebuia să le facem zilnic. De exemplu, spre Craiova sau Târgu Jiu aveam și câte patru curse pe zi. Acum șoferii stau lângă microbuze. Sunt unele zile când facem o singură cursă și nici aia cu toate locurile ocupate”, ne-a spus Marian Cioboteanu, managerul unei firme de transport persoane.

Vânzări cu 35% mai mici
Criza din transportul pe șosea se simte și în cifre. 35% este procentul cu care vânzările au scăzut în 2010, față de perioada ianuarie-martie 2009.

„Din calculele noastre, scăderea vânzărilor ajunge undeva aproape de 35% față de începutul anului trecut. Pierderile cred că vin din faptul că oamenii au din ce în ce mai puțini bani și nu-și mai planifică așa ușor o călătorie”, spune și Emil Giuvăganu, director economic.

Oferte pentru atragerea clienților
Pentru a mai diminua din pierderile masive din ultima perioadă, patronii încearcă să îi atragă pe oameni cu oferte avantajoase. Reduceri de 10 până la 40%, gratuitate pentru copiii de până la 5 ani sau prețuri la jumătate pentru grupurile formate din minim 6 persoane, sunt doar câteva dintre avantajele oferite de transportatori.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite