Turnu Severin: Traficul de țigări din Severin, aflat în cădere liberă. Au fost confiscate jumătate de milion de țigarete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituțiile abilitate încearcă să sufoce din fașă orice tentativă a traficanților de a introduce în țară țigări netimbrate. În urma controalelor extrem de dure, au fost confiscate o jumătate de milion de țigarete și au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei

Într-un oraș considerat a fi paradisul traficanților de țigări, precum Severinul, fenomenul comercializării țigărilor netimbrate se află într-o scădere dramatică.  Instituțiile abilitate s-au pus în mișcare și le suflă în ceafă traficanților.

Numeroase controale amănunțite, suplimentări de personal și sancțiuni extrem  de dure, sunt doar câteva dintre măsurile care au trimis traficul de țigări în cădere liberă. În numai 18 zile scurse din luna mai, au fost confiscate peste 500.000 de țigarete, s-au aplicat amenzi record de 100.000 de lei și s-au confiscat mai multe mașini care transportau baxurile de țigări netimbrate.

„Am sporit numărul controalelor amănunțite, am detașat încă șase agenți la punctul de trecere a frontierei PF1 și suntem ajutați de către alte structuri care au competență de control în punctul de trecere și în afara lui. Aceste măsuri au dus, până acum,  la obținerea unor rezultate notabile”, ne-a spus Titu Nețoiu, șeful biroului vamal PF1.

Traficant cu două mașini confiscate
Tot în luna mai, agenții vamali au efectuat 20 de descoperiri, ceea ce înseamnă țigări nedeclarate și sustrase de la control. Un număr de 16 autoturisme folosite pentru trafic au fost confiscate, până la plata amenzilor.

„În momentul când proprietarul vine și plătește amenda, mașina îi este returnată. Avem chiar un caz al unui individ care are două autoturisme confiscate”, mai spune Titu Nețoiu.

Acțiunile de control nu se desfășoară, însă, doar la punctul de trecere a frontierei, ci și pe raza orașului sau județului. Ultimul exemplu în acest sens este acțiunea din localitatea Strehaia, în urma căreia au fost confiscate peste 14.000 de țigarete în valoare de 3000 de euro, din locuința unui bărbat. Controalele dure și măsurile drastice anti-traficanți fac și victime colaterale. Vânzările de țigări în magazinele de tip duty-free sunt și ele în scădere. Comercianții spun că au încasări cu până la 25% mai mici față de lunile precedente.

Acțiunile dure de la frontieră se simt și în oraș
Sporirea măsurilor de securitate la frontieră și a numărului de controale se simt și pe piața țigărilor ilegale din Severin. În locurile din oraș unde până acum, traficanții își vindeau nestingheriți marfa, sunt doar câțiva curajoși, care își atrag clienții în locuri ascunse de privirile trecătorilor.

Teama că pot rămâne fără marfă îi pune în gardă pe traficanți, iar numărul lor pare să scadă vertiginos.

„Eu îmi iau zilnic țigări de la băieți, că sunt mai ieftine. De câteva zile, nu-i prea mai găsesc, așa că sunt nevoit să îmi iau din magazin”, ne-a spus Manuel Pârâianu, pensionar.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite