Turnu Severin: Traficul cu autoturisme furate este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre maşinile furate şi vândute amatorilor de chilipiruri
Una dintre maşinile furate şi vândute amatorilor de chilipiruri

Autoturismele de lux sunt ţinta hoţilor. Aceştia acţionează în echipe bine organizate, în care fiecare membru are atribuţii specifice.

Numărul autovehiculelor de lux confiscate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni de la începutul anului a ajuns la 21, iar valoarea totală a acestora este de 260.000 de euro. Fenomenul s-a intensificat, dacă luăm în calcul că numărul autoturismelor depistate este dublu faţă de anul trecut. În general, păgubiţii sunt firmele de leasing auto şi de închirieri auto. Traficantul se prezintă la sediul firmei cu acte de identitate false, plăteşte prima rată, după care nu mai este de găsit. Între timp, pentru a-şi pierde urma, înstrăinează autoturismul amatorilor de chilipiruri. Când îşi dau seama că au fost trase pe sfoară, firmele păgubite fac plângere la poliţie şi aşteaptă ca oamenii legii să le aducă autoturismul în parcare. Numai că, de cele mai multe ori, munca este foarte anevoioasă şi poate dura şi câteva luni până când autoturismul respectiv să fie recuperat.

Cum procedează hoţii

O altă metodă practicată de hoţi este aceea prin care se înţeleg cu proprietarul. „Proprietarul unei maşini de lux, cu valoare mare şi asigurată integral, este contactat de reţeaua de traficanţi de maşini, şi i se oferă o sumă tentantă de bani, în schimbul furtului maşinii, proprietarul urmând a declara furtul ulterior scoaterii maşinii din ţară. Proprietarul reclamă, de regulă, furtul la poliţie după 24 de ore, când maşina este scoasă în afara spaţiului UE. Apoi, proprietarul maşinii îşi recuperează banii de la societatea de asigurări, primind contravaloarea unei maşini noi de acelaşi tip“, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, comisarul-şef Valeriu Pera.

Un Mercedes ML, vedeta maşinilor confiscate

Una dintre cele mai scumpe maşini furate identificate de frontierişti în 2009 a fost un Mercedes ML, estimat la peste 90.000 de euro. Majoritatea maşinilor de acest tip au ca destinaţie ţările din fosta Uniune Sovietică sau Orientul Apropiat, zona de provenienţă fiind în special Uniunea Europeană.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite