Turnu Severin: Toader-Andrei Gontaru, campion mondial în canotajul juvenil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doi ani, a fost selectat, din Moldova, pentru a face un sport de performanţă. În 2010, a devenit campion mondial la juniori în patru rame.

Avea 15 ani când a intrat în Canotaj, în urma unei preselecţii. Nu ştia absolut deloc ce presupune acest sport, însă gândul că ar putea face şi altceva decât fotbal îl ambiţiona enorm.

Aşa că n-a stat prea mult pe gânduri, şi-a convins familia şi a acceptat oferta antrenorilor orşoveni. “Eram în liceu, la mine, pe vremea aceea, când au venit domnii antrenori, în preselecţie.

Căutau viitori sportivi. Trebuia să ai o anumită talie, să fii înalt, să fii bun pentru sport.

Am fost selectat, am venit la Orşova să văd cum e, mi-a plăcut din prima şi am rămas aici. Până atunci practicam fotbalul şi m-am gândit să încerc şi  canotajul, pentru că nici nu ştiam ce este.

Sigur că mi-a fost puţin greu la început, dar m-am integrat bine în acest colectiv”, ne spune Toader-Andrei Gontaru. 


“Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să învingem şi să fim campioni mondiali”

După o jumătate de an de antrenamente, a venit şi primul concurs care i-a adus aurul. La Fondul de juniori, organizat la Snagov, a venit pe primul loc în patru vâsle.

A fost un rezultat obţinut prin multă trudă, prin mii şi mii de ore de antrenamente, dar care l-a ambiţionat să-şi dorescă mult mai mult de la acest sport.

Şi a reuşit, la individual, dar şi împreună cu echipa, obţinând performanţe remarcabile în competiţiile naţionale şi internaţionale.

În 2009, a câştigat aurul în cea mai puternică regată a continentului după „mondiale” şi „europene”, Balcaniada, iar anul trecut, în Cehia, a ieşit, împreună cu echipa, campion mondial la juniori.

“Am multe medalii de aur, vreo 15, restul argint şi bronz. Sunt concursuri naţionale şi internaţionale la care am participat.

La Balcaniada care s-a ţinut în Orşova, am ieşit campion balcanic, iar în august, am ieşit campion mondial, în patru rame, la Racice, în Cehia”, ne spune tânărul.

Cea mai grea competiţie pare să-i fi fost Mondialele de anul trecut, mai ales că a fost la prima participare. ”Mondialele mi s-au părut cele mai grele.

A fost o experienţă unică, participând pentru prima dată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să învingem şi să fim campioni mondiali la canotaj juniori”, adaugă mândru Toader-Andrei Gontaru, legitimat în Centrul Olimpic de Canotaj Orşova.

Pentru 2011, Toader-Andrei îşi doreşte să repete performanţele de până acum. “În aprilie, va fi un concurs numit “Ambarcaţii”, care se trage doar în simplu, şi primii 20 din ţară vor fi repartizaţi pentru lotul de Mondiale care se va ţine, din câte ştiu, în Anglia.

Sper să prind din nou această competiţie şi să fac tot ce-mi stă în puteri pentru a câştiga”, mărturiseşte sportivul.

Nici nu va fi foarte greu, având în vedere rezultatele obţinute până acum, dar şi pregătirea intensă sub îndrumarea tehnicienilor de la Secţia de Canotaj a Clubului Sportiv Şcolar al Liceului Teoretic „Traian Lalescu” Orşova.  

Profil
Născut: 7 februarie 1993, Fălticeni, jud. Suceava
Studii: elev clasa a XI-a, Liceul “Traian Lalescu”, Orşova
Idealuri: să ajungă campion olimpic

Mai merită să fii sportiv în ziua de azi?  
T.G.: “Pe de o parte, da, pe de altă parte, nu. Adică din partea celorlalti nu mai e acelaşi respect. Toată lumea te bagă în aceeaşi oală sau, de ce nu, te invidiază. Pe de altă parte, ai o mulţime de satisfacţii şi bucurii, când eşti, acolo, pe podium. Dar până acolo este mult de muncă. Ai de parcurs foarte multe obstacole. Doar cine îşi doreşte, cu adevărat, ajunge sus”.

Cum vezi tinerii din ziua de azi?
T.G.: “Sunt iresponsabili şi leneşi. Ar vrea ca totul să le cadă din cer, să nu muncească deloc pentru ceea ce au sau pentru ceea ce îşi doresc. Unii dintre ei gândesc că totul trebuie să le aparţină, însă nu depun nici măcar un minim efort pentru a avea sau pentru a primi ceva”. 

Ce-i place?
“Caracterul. Admir oamenii cumsecade cu toată lumea, indiferent de funcţie, de etnie sau de gradul de inteligenţă al fiecăruia dintre noi. Îmi pălac oamenii de cuvânt şi de încredere, dar şi cei pe umărul cărora poţi să te sprijini ori de câte ori ai nevoie, necondiţionat”.

Ce nu-i place?
“Minciuna, furtul şi neseriozitatea. Nu suport să fiu minţit, doar pentru că aş fi mi bun decât celălalt. Prefer să mi se spună adevărul în faţă, chiar dacă, uneori, doare. Nu-mi plac, în general, oamenii falşi şi invidioşi”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite