Turnu Severin: Ţăranii îşi sacrifică porcii tot cu cuţitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Fiat spune că nu renunţă la obiceiul strămoşesc de a tăia porcul cu cuţitul. foto: c popescu
Petre Fiat spune că nu renunţă la obiceiul strămoşesc de a tăia porcul cu cuţitul. foto: c popescu

Deşi au văzut la televizor că ar trebui să uşureze suferinţa animalelor, oamenii vor apela, şi în acest an, la metoda tradiţională.

Avem legi europene, dar rămân pe hârtie şi în realitate rămânem tradiţionali sadea. La doi ani de la intrarea în Uniunea Europeană, pentru ţăranii din Mehedinţi porcul va fi sacrificat tot cu cuţitul. Situaţia este aceeaşi şi pentru nea’ Petre Fiat (75 ani) din satul Brezniţa de Ocol. „Fiecare îl taie, îl pârleşte sau îl opăreşte, cum e vechiul obicei. S-aude la televizor că trebuie anesteziaţi, dar până acum nu s-a făcut la noi aşa ceva. Nici nu cred că o să întoarcă ei roata cum vor. Pentru că aşa ne-am pomenit din moşi strămoşi să-i tăiem, aşa că îi tăiem. N-au asomat nici moşii noştri, nici strămoşii noştri. Aşa se obişnuieşte până când s-or schimba generaţiile astea, tot aşa o să fie. Cum să-I las să vină?  Cine ştie ce injecţie fac, poate îmi contaminează porcul“, ne-a spus bătrânul.  

În ziua sacrificării, nu lipseşte vinul

Zilele acestea, ţăranii din Brezniţa se vor pregăti să-şi sacrifice porcii de Crăciun. Deşi au văzut la televizor că ar trebui să uşureze suferinţa animalelor, oamenii vor apela tot la metoda tradiţională. „Cu cuţitul ăsta am înjunghiat mulţi porci. Asta a fost scula cu care am lucrat. De patru ani nu mai tai şi nu mai consum carne de porc, din cauza sănătăţii, dar toată lumea taie cu cuţitul porcii“, adaugă nea Petre Fiat.
Nu îl contrazice nici nea Constantin Bureţea, un bătrân  de 67 de ani din acelaşi sat. „Îl tăiem cu cuţitul, îl pârlim cu paie şi cu butelia, cum am pomenit până acum. Cu oala de vin alb şi de-al negru. Toată lumea în sat aşa îl taie. Nu s-a pomenit să-l tai cum spun ei, Europa sau cum spun ăştia“, ne-a spus Constantin Bureţea, din localitate.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite