FOTO/VIDEO Turnu Severin: Succesul vinului pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când altora le e greu să reziste pe piaţă, Podgoria de la Vînju Mare se dezvoltă, mărindu-se de anul viitor. Banii, pasiunea a patru oameni de afaceri ce construiesc locomotive şi măiestria unui inginer în arta vinurilor au făcut casă bună. Dovadă sunt medaliile obţinute de vinuri.

Podgoria de la Vânju Mare s-a născut din pasiune, în 2001, via nobilă ocupând astăzi aproape 150 de hectare.

Vezi fotogalerie cu Podgoria Vânju-Mare

Afacerea aparține unor doljeni care construiesc locomotive dar care, din prea multă padăruire pentru acest domeniu, au investit în plantația viticolă.

Ajutaţi de un inginer cu peste 50de  ani de experienţă în arta preparării vinului, ei au obţinut licori medaliate mai peste tot în lume, bătându-se pe piață cu mărci de prestigiu româneşti.

Dacă eşti pasionat şi crezi în ceea ce faci, sigur ajungi la un rezultat. Prima medalie a fost obţinută în 1862, la prima expoziţie economică de la Londra. Apoi, în 1898, la Bordeaux, la un concurs internaţional, vinurile din zona noastră a luat medalie de aur şi diplomă de onoare pentru calitate deosebită.

Dacă vorbim despre perioada de după `90, amintesc medialiile obținute în 2003, la concursul internațional din București, în 2004, în Portugalia sau în 2005, în Philadelphia (SUA)”, ne spune inginerul Nicolae Isuf, managerul societăţii viticole.

În urmă cu şapte ani, în cramele de la Vînju Mare s-a produs şi marca „Prince Vlad”, care în 2004, la expoziţia mondială de vinuri "Wine Master Challenge", din Portugalia, a obţinut medalia de argint. Numele vinului a fost dat de unul dintre acţionarii acestei podgorii.   

Producţia din 2009 a fost vândută

Nici criza şi nici concurenţa nu i-a scos de pe piaţă. Cele aproape 100 de vagoane de vin, producţia de anul trecut, s-au vândut ca pâinea caldă.

Care e secretul?! E important să știi cum să-ți promovezi marfa. “Criza a prins pe toata lumea şi, fiind criză, şi consumul scade. Mai avem şi un concurent pe piaţa băuturilor: berea, pe care eu n-aș recomanda-o nimănui.

Însă vinurile din 2009, le-am livrat. Mai avem oprit doar pentru consumul nostru. Afacerea este profitabilă, dacă te zbaţi să-ţi faci vinul cunoscut”, ne dezvăluie managerul.

În plus, în această afacere, e important să fii corect. “Dacă beţi o sticlă de vin făcut la Vînju Mare, sigur o beţi şi pe-a doua. Din păcate, avem colegi care merg pe ideea că “decât să mă doară pe mine capul, mai bine să-l doară pe cel care-l bea”.

Or, dacă te doare capul, nu te mai lipeşti de vinul ăla. Vinurile noastre sunt curate, nu au zahăr”, adaugă maestrul Nicolae Isuf.

Anul viitor, se vor planta alte 75 de hectare 

Podgoria “Dealurile Olteniei” din Vânju Mare este situatã în centrul viticol Vânju Mare şi are un potenţial extraordinar, bazat pe fondatorii sãi experimentaţi şi echipa de profesionişti care depun toate eforturile pentru dezvoltarea continuã şi promovarea numelui societãţii pe piaţã.

În prezent sunt pe rod 105 hectare, alte 45 intră anul viitor, toate acestea fiind plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah importate din Franţa, Sauvignon Blanc şi Feteascã Neagrã (soi autohton).

Pe plantaţie lucrează continuu peste 50 de oameni, la care se adaugă, atunci când e nevoie şi zilierii. Şi vor lucra mai mulţi anul viitor, când vor mai fi plantate alte 75 de hectare.

“Ne bucurăm că avem de lucru, că în zona noastră nu găsim nimic altceva. Am plecat deja pe al doilea an. Muncim opt ore pe zi. Am început de la tăiat, legat, copilit, cârnit, până la săpat. Şi mai e de lucru”, ne spune Gheorghe Cenuşă, mecanic de meserie.

Localnicii care lucrează pe plantaţie sunt mulţumiţi de salariile primite. „Sunt învăţat cu munca, pentru că lucrez de vreo zece ani aici. Eu sunt primul angajat. Toate muncile de la sfârşit până la sfârşit le ştiu toate.

N-am fost în meseria asta, dar trebuia s-o fac, având două fete la facultate, că n-aveam altă soluţie. Îmi place ceea ce fac. Dacă m-am apucat, trebuie s-o iubesc şi s-o îngrijesc”, ne spune Constantin Tudora, muncitor în podgorie.

Vinurile produse aici pleacă la 30 lei/sticla de 750 ml şi sunt vândute şi la 70 lei în resturantele din Tr. Severin şi din ţară. Cea mai mare parte a producţiei este valorificată vrac, către societăţi de îmbuteliere.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite