Turnu Severin: Ştefania Hergane, elevă de 10 pe linie, pregătită să vindece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat premii la concursuri de chimie şi matematică, iar acum luptă pentru medalie la olimpiada naţională de biologie, dar şi pentru visul său: o carieră în medicină.

Se numără printre elevii de excepţie al Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Orşova, pentru care a obţşine nota maximă e obişnuinţă.

Ştie că rezultatele bune nu vin decât cu eforturi pe măsură şi, deşi nu poate să aprecieze cât timp acordă zilnic învăţatului, recunoaşte că în programul ei rar se mai găseşte loc şi pentru altceva.

„Am un program foarte încărcat. Cum ajung acasă, trebuie să învăţ, să scriu, îi mai ajut pe ai mei în gospodărie.

Apoi, foarte mult timp îl pierd în staţie, pentru că fac naveta şi sunt nevoită să aştept microbuzul.

Dacă ajung ceea ce-mi propun, merită toate aceste sacrificii, pentru că familia va fi mândră de mine.

Dacă nu voi reuşi, voi fi eu, în primul rând, dezamăgită”, mărturiseşte tânăra.

Calificată după doar şase luni de studiu
În copilărie îşi dorea o carieră în inginerie, sfătuită şi de tatăl ei. Şi-a schimbat însă opţiunile, visând acum să ajungă medic.

Remarcabil de modestă, Ştefania acceptă cu greu să vorbească despre rezultatele obţinute până acum, temându-se să nu trezească reacţii nedorite.

„E posibil să greşesc atunci când mă autodescriu, pentru că se poate ca alţii să mă vadă într-un mod fiferit. Nu-mi place nici să vorbesc despre realizări, pentru că nu mă ajută cu nimic, ba dimpotrivă, cred că aş atrage duşmani şi invidie. Şi nu-mi stă în fire”, spune ea.

Drept dovadă pentru performanţele sale stau însă premiile obţinute încă din gimnaziu la concursurile judeţene de chimie şi de matematică, faptul că din clasa întâi are 10 pe linie sau că acum, după numai şase luni de studiu, s-a calificat la olimpiada naţională de biologie. 

Nu a reuşit să smulgă vreun premiu, din cauza emoţiilor, însă nu se lasă descurajată. Îşi doreşte prea mult să fie admisă la Facultatea de Medicină şi vede olimpiada ca pe un exerciţiu util în acest sens, dovadă stând faptul că a început încă de pe-acum să înveţe pentru ediţia de anul viitor.

“N-a fost greu, doar că am avut emoţii. M-a speriat faptul că am văzut o grămadă de copii foarte bine pregătiţi şi am zis „gata, eu nu pot şi nu fac faţă”.

M-am speriat şi acum chiar îmi pare rău, pentru că puteam să fac mult mai mult.

Când am ieşit, fără să mă uit pe barem, am observat că puteam să iau cel puţin o menţiune”, povesteşte olimpica.

Uimitoare prin capacitatea de învăţare
Numai cuvinte frumoase despre Ştefania are şi profesoara de biologie a tinerei, Mirela Calea, şi ea impresionată de capacitatea elevei sale de a asimila noi informaţii.

„Este un copil minunat, cu o mare capacitate de muncă, un copil care a putut într-un timp relativ scurt, să „înghită” foarte, foarte multă materie:  clasa a X-a toată şi o parte din materia de clasa a XI-a.

Micul eşec de la naţională e un pas înainte pentru anul viitor. Voi fi mereu alături de ea”, spune profesorul Mirela Calea. 

Profil
Născută: 20 februarie 1994, Orşova- Mehedinţi
Studii: elevă cls. a X-a, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Orşova
Idealuri: să ajungă medic

Mai merită să fii olimpic în ziua de azi?
"În opinia mea, da, însă numai dacă o faci doar pentru tine, pentru satisfacţia ta. Capeţi curajul să mergi mai departe atunci când vezi că n-ai muncit în zadar, că meritele şi valoarea sunt recunoscute. Din orice alt punct de vedere, nu merită, pentru că nu câştigi nimic".

Dacă ai avea putere, ce ai schimba la sistemul de învăţământ?

"Ar fi multe de îndreptat, dar nu sunt în măsură să o fac eu. Sistemul de predare în primul rând, pentru că suntem puşi să asimilăm multă informaţie, dar nu ni spune cum să gândim logic. Se dictează şi noi trebuie să învăţăm mecanic. O altă problemă ar fi orele care sunt foarte multe. În cel mai fericit caz avem şase sau şapte ore. În rest, opt". 
 
Ce-i place?
"Să ascult muzică, dar şi să dorm. De fapt, mi-ar plăcea să dorm mai mult, pentru că nu am timp să dorm atât cât mi-aş dori. La oameni, admir sinceritatea şi corectitudinea".

Ce nu-i place?
"Minciuna şi ipocrizia. Nu-mi plac oamenii cu două feţe, care spun pe de-o parte că fac ceva, pe de altă parte spun altceva. Sunt foarte puţini care în ziua de azi sunt sinceri şi care sunt corecţi cu ceilalţi. Mulţi sunt numai cu interese. Mint pentru a ajunge undeva".


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite