Turnu Severin: Ştefan Guliţă, profesorul de religie din spatele emisiunilor TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Guliţă
Ştefan Guliţă

Este cadru didactic şi operator emisie de mai bine de patru ani, dar îşi doreşte în continuare să ajungă preot.

Visul lui Ştefan, încă de pe vremea când era copil, este să devină preot. Tânărul a urmat seminarul, apoi Facultatea de Teologie din Craiova. După terminarea studiilor, a revenit în oraşul natal, însă nu pentru preoţie, ci pentru a preda religia la Colegiul Tehnic Decebal.

„A fost o provocare pentru mine. În facultate am avut multe activităţi cu oamenii, prin voluntariat, iar lucrul cu copiii m-a atras mereu. Cred că ar fi bine ca micuţii să fie crescuţi în sânul Bisericii, să înveţe lucruri bune“, mărturiseşte tânărul.

Cheia relaţiei cu elevii este respectul reciproc

În ceea ce priveşte relaţia elev - profesor, Ştefan Guliţă îi tratează pe şcolari ca pe nişte adulţi.

„Am fost conştient că nu pot fi pe placul tuturor, însă am plecat de la ideea că am în faţă nişte oameni, mai mici, de la care, dacă le arăţi stima cuvenită, obţii acelaşi lucru. Eu vorbesc cu ei numai cu «dumneavoastră», pentru mine este un mod de a le arăta respectul pe care li-l port. De asemenea, plec de la premisa că toţi sunt nişte copii buni“, spune profesorul.

În paralel cu meseria de cadru didactic, Ştefan Guliţă cochetează şi cu televiziunea.

Are experienţă în mass-media încă din vremea studenţiei, lucrând în Craiova ca operator emisie, moderator şi producător al unei emisiuni. După absolvirea facultăţii, a lucrat pentru şase luni la Radio Lumina.

Astfel, de peste patru ani, programul său este acelaşi: până la ora 14.00 este profesor, iar de la 16.00 la 23.00 este operator emisie la o televiziune locală. Ştefan Guliţă reuşeşte să îmbine cu brio cele două meserii, dar nu renunţă la dorinţa de a fi preot.

Întrebări şi răspunsuri

Unde ai vrea să profesezi după hirotonire?

E o întrebare delicată. Aş vrea să îmi desfăşor activitatea într-o comunitate în care să fiu iubit, unde să pot beneficia de nişte condiţii decente şi să nu fiu departe de familie. Fie că eşti la ţară, fie că eşti la oraş, contează să fii apreciat de enoriaşi.

Ce calităţi trebuie să aibă un preot?
Să fie integru. Atâta timp cât dă dovadă de integritate morală, nu îşi permite să fie incorect sau superficial. Oamenii vin în biserică când au probleme şi preotul trebuie să ştie să-i sprijine. Este important să aibă o scară a valorilor bine definită.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite