Turnu Severin: Sorin Coman - Este şef la Frontieră la doar 31 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambiţia, pasiunea şi profesionalismul l-au propulsat în fruntea punctului de trecere a frontierei Porţile de Fier I. Sorin continuă tradiţia unei familii de poliţişti.

A ştiut ce vrea să facă în carieră încă din copilărie. A urmat tradiţia familiei şi a îmbrăcat uniforma de poliţie. „Mi-am dorit să fiu poliţist încă de mic. La noi în familie este o tradiţie cu această meserie. Tatăl meu a lucrat 25 de ani la Poliţia Rutieră, unchiul meu a fost poliţist, de asemenea fratele şi un văr al meu sunt poliţişti“, ne spune Sorin Coman.

Ascensiunea carierei sale s-a produs cu repeziciune, datorită pasiunii cu care îşi face meseria, dar şi cunoştinţelor sale în domeniul legislaţiei. În 1997 a intrat la Şcoala de Subofiţeri de la Câmpina.

Poliţiştii de frontieră, prima imagine a României

„Acesta a fost primul pas spre cariera ulterioară. Chiar dacă la început a fost mai greu, venind la un regim cazon, cu pregătire fizică, program de trezire dimineaţa, pe parcurs m-am adaptat foarte bine, ba chiar mi-a plăcut“, povesteşte şeful vămii Porţile de Fier.

Până în 2001 a lucrat ca sergent major la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II, iar din iulie 2001 lucrează la Porţile de Fier I, ca subofiţer. Din 2006 devine ofiţer, în urma unui examen scris, şi este promovat în funcţia de adjunct al şefului vămii. Din 2008, Florea Meche, predecesorul său, a ieşit la pensie, iar el i-a luat locul, tot în urma unui examen scris. Sorin Coman priveşte activitatea de poliţist de frontieră dintr-un unghi inedit. „La această meserie, cel mai frumos lucru mi se pare a fi faptul că interacţionezi cu oamenii. Un lucru foarte important, la care mulţi nu se gândesc, este acela că atunci când un cetăţean străin intră în ţară, noi, cei de la vamă, suntem primii români cu care interacţionează. Practic, pentru câteva minute, reprezentăm o ţară întreagă, astfel că trebuie să ne facem treaba civilizat, profesionist, pentru a crea o impresie bună asupra României“, susţine inspectorul-şef. 
Ştie să nu-i uite pe cei care l-au ajutat pe parcursul carierei şi să le recunoască meritele. „Când eram la început şi nu eram încă familiarizat cu sistemul, nu aveam experienţă, comisarul Albişor a fost omul care mi-a fost aproape şi m-a ajutat în tot ceea ce am avut nevoie. Mai târziu, omul de la care am învăţat meserie şi care a fost pentru mine un model demn de urmat a fost şeful punctului, care acum este la pensie, Florea Meche“, ne spune şeful vămii.

Evaluare europeană în martie

În ceea ce priveşte activitatea sa, inspectorul-şef Coman are o prioritate importantă, pe care speră să o ducă la bun sfârşit cu bine. „În martie 2010 urmează ca punctul de trecere să fie evaluat privind aderarea la spaţiul Schengen. Vreau să trecem cu bine de această evaluare, aşa că depun toate eforturile, fizice şi intelectuale, pentru ca totul să decurgă bine în acest sens“, încheie Sorin Coman.

ce-i place
„Mă simt bine când lucrez cu oamenii, când le ofer sprijinul meu. De asemenea, îmi ajut colegii, atât în probleme profesionale, cât şi personale. Iubesc sportul.“

ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi oamenii care vorbesc pe la spate, bârfitorii. Nu mă simt bine când mi se ascund lucruri, sunt genul de om care spune verde-n faţă.“

întrebări şi răspunsuri
De ce are nevoie un poliţist de frontieră pentru a fi bun în ceea ce face?
S.C.: Trebuie să cunoască foarte bine legislaţia, pentru a lua cele mai bune decizii. Apoi, trebuie să ştie să comunice cu oamenii, să fie profesionist şi să colaboreze bine cu colegii.
Care este secretul meseriei dumneavoastră?
S.C.: Totul se leagă de oameni. Trebuie să tratezi pe toată lumea cu stimă, cu profesionalism şi atunci vei fi şi tu respectat. Chiar şi atunci când refuzi accesul cuiva la graniţă, trebuie să explici coerent decizia ta, astfel încât omul să fie lămurit.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite