Turnu Severin: Şoarecii atacă grâul ţăranilor din Oprişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
I. Sotir spune că sunt săpate zece galerii/metru pătrat.
I. Sotir spune că sunt săpate zece galerii/metru pătrat.

Aproximativ 80% din terenul cu grâu este afectat, iar dăunătorii nu pot fi combătuţi, întrucât substanţele folosite ar putea ucide alte vietăţi.

Sătenii din Oprişor se confruntă cu o invazie a şoarecilor de câmp. „Sunt mecanizator din ‘69, am participat la semănatul culturilor de toamnă şi n-am văzut niciodată o aşa mare invazie de şoareci. Oamenii mi-au cerut să le ar din nou suprafaţa pe care puseseră grâul, pentru că e compromis“, ne-a spus Iulian Nină,  localnic.

„E nenorocire. Au distrus recolta la grâu, la orz, la rapiţă. Cred că sunt peste zece galerii pe metrul pătrat. În peste 80% din suprafaţă e jale cu grâul“, a completat Cristian Tuţă, un alt localnic. 

Combaterea rozătoarelor este periculoasă

Agricultorii spun că rozătoarele nu le-au făcut niciodată atâtea probleme. Cum au văzut că suprafeţele de rapiţă şi cereale le sunt distruse metru cu metru, oamenii au cerut sprijin de la Direcţia Fitosanitară. Aproape 200 de cultivatori au făcut cereri să primească substanţe pentru combaterea rozătoarelor, dar nu au primit încă niciun răspuns. „Au trimis echipa de tehnicieni, care a constatat că nu sunt doar două galerii pe metru pătrat, ci zece sau chiar unsprezece. Se vede cum e retezat tot, parcă e de foarfecă. Potrivit legii, Ministerul Agriculturii trebuie să aloce fonduri pentru substanţele de deratizare. Demersuri am făcut, acum aşteptăm să obţinem substanţele“, ne-a precizat Ioniţă Sotir, agricultor din Oprişor.
Specialiştii agricoli au o explicaţie pentru invazie: mai multe terenuri nefiind cultivate, rozătoarele s-au năpustit în suprafeţele pe care sunt culturi. Cât despre combaterea lor, statul asigură substanţe, dar acestea sunt periculoase pentru alte animale domestice şi pentru fauna sălbatică.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite