Turnu Severin: Şlepul eşuat în Cazanele Mici s-a scufundat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O barjă încărcată cu porumb s-a desprins, duminică după-amiază, în Clisura Dunării, în zona Cazanelor Mici. Este una dintre cele opt barje componente ale convoiului Mercur 307 care se îndrepta spre Constanţa. Din păcate , încercările marinarilor de a salva şlepul şi încărcătura au eşuat.

Incidentul a fost observat, duminică după-amiază, în jurul orei 17,10, de poliţiştii de frontieră, care au şi anunţat Căpitănia Porturilor Severin şi Orşova, dar şi Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”, în eventualitatea în care ar fi existat o posibilă poluare. Convoiul "Mercur 307", format din opt barje încărcate cu porumb, se îndrepta spre Constanţa.

Din cauze încă necunoscute, la km fluvial 968, şlepul s-a desprins din legătura convoiului şi a eşuat cu prova pe malul sârbesc. „Executând misiunea de supraveghere a frontierei de stat, am observat cum unul din şlepurile convoiului Mercur 307 s-a desprins de lângă celelalte barje şi a eşuat cu prova în malul sârbesc. 

În continuare monitorizăm traficul pe Dunăre. Am informat Căpitănia Portului Orşova, autoritate competentă în cercetarea evenimentului”, ne-a precizat agent şef adj. Daniel Cojocaru, de la SPF Orşova. 

Singurul marinar aflat la bordul navei a reuşit să se salveze, coborând cu barca de salvare.

Din păcate, operaţiunea de salvare a şlepulului şi a încărcăturii a eşuat, barja fiind acum scufundată. Reprezentanţii Căpităniei Portului Orşova refuză să furnizeze informaţii despre acest caz, pasând responsabilitatea către Biroul de Presă al Ministerului Transporturilor.  

Localnicii sunt obişnuiţi cu astfel de incidente
Localnicii susţin că astfel de incidente au mai avut loc în zonă. „Eu de 18 ani sunt aici, pe malul Dunării, unde construiesc această mănăstire (n.r., e vorba despre Mănăstirea Mraconia) şi nu este primul incident care are loc în zonă, din cauza faptului că, aici, sunt curenţii foarte mari şi navigaţia se desfăşoară cu anevoie, pentru că fiind curenţii mari, vapoarele şi împingătoarele merg foarte greu în amonte.

Din această cauză, datorită curenţilor şi încărcăturii pe care aceste barje o transportă în amonte, sigur că parâmele şi gaşele de care sunt legate pot să mai plesnească. Am avut o dată un astfel de incident, noaptea, la ora 02,00, când s-au rupt parâmele la nişte barje şi una a venit chiar aici, în zidul mănăstirii, îndoind nişte şine de cale ferată pe care noi le aveam pentru o terasă”, ne-a spus Cristian Târtea, preotul paroh al Mănăstirii Mraconia.

Echipaje ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi monitorizează şlepul eşuat, dar şi navigaţia pe Dunăre cu ajutorul unei ambarcaţiuni. Incidentul s-a produs în zona Cazanelor Mici, unde Dunărea este foarte îngustă, motiv pentru care este nevoie de monitorizarea permanetă a traficului în zonă, pentru siguranţă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite