Turnu Severin: Siţa Novac Pescaru - La 5 ani a câştigat primii bani cântând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provine dintr-o familie modestă, de la ţară, şi se mândreşte cu acest lucru. Tradiţia autentică este călăuza ei şi pune mult suflet în activitatea ei de la Palatul Copiilor.

A început să cânte încă din copilărie, în satul natal. La vârsta la care alţi copii nu ştiu încă să poarte o conversaţie, Siţa câştiga primii bani din muzică.
„Părinţii mei au cântat mereu în casă. Tatăl meu a fost tractorist, mama lucra la CAP. Tata era un agricultor împătimit, erau oameni simpli, modeşti şi cu frica lui Dumnezeu, dar întotdeauna ne-au asigurat tot ce aveam nevoie, nu am simţit niciodată că îmi lipseşte ceva, în copilărie“, îşi aminteşte profesoara.

„Eu am început să cânt tot în copilărie. Mi-aduc aminte că tata mă lua la petrecerile de după terminarea muncilor câmpului sau de strângere a recoltelor, ei le numeau chermeze. Acolo cântam şi câştigam primii mei bani din muzică. Nu se puneau banii în sân ca acum, ci la ureche, aşa era obiceiul la noi. Vă daţi seama că nu eram nici măcar la şcoală, aveam cam 5 ani şi câştigam bani frumoşi, cântând“, ne spune artista.

Prima diplomă a câştigat-o tot la vârsta de 5 ani, la un festival în Calafat. A urmat Conservatorul din Bucureşti, pe care însă nu l-a putut termina. „Am dat la Conservator, dar nu am reuşit. Eram hotărâtă să renunţ la muzică, nu aveam posibilităţi financiare, nu puteam să am parte de un instrument. Totuşi, am încercat încă o dată şi de data asta am reuşit. După doi ani am renunţat, pentru că nu reuşeam să mă descurc cu drumurile la Bucureşti şi aveam şi copiii care aveau nevoie de supraveghere permanentă“, mărturiseşte Siţa.

Şi-a descoperit vocaţia la Palatul Copiilor

Ca profesoară de muzică, Siţa Novac Pescaru e mulţumită că are ocazia să îndrume viitoarele voci importante ale muzicii populare.
„Am lucrat ca profesor suplinitor la mai multe şcoli din Severin. În 2003 m-am titularizat pe acest post la Palatul Copiilor, prin examen. Mă consider împlinită din punct de vedere profesional. Sunt extrem de mulţumită de ceea ce fac, pentru că am avut posibilitatea să descopăr talentele, să le perfecţionez, să le şlefuiesc. Chiar dacă, de-a lungul timpului, am fost şi supărată şi tristă sau bolnavă, când venea vorba să intru în sala de repetiţii, să pun mâna pe orgă şi să repet împreună cu copiii, am lăsat toate lucrurile rele, personale, în spate şi mi-am găsit şi îmi găsesc alinarea în muzică. Orele petrecute la şcoală sunt ca o infuzie de bine“, ne spune artista.

Cântăreaţa le este recunoscătoare profesorilor ei. „Profesorii Mărţuică şi Racoveanu au jucat un rol important în formarea mea profesională, ei mi-au deschis ochii cum că pot să formez interpreţi, având un liceu de muzică în spate“, susţine Siţa Novac Pescaru. 

Copiii pe care îi pregăteşte au câştigat premii la festivaluri precum „Ponoare, Ponoare“, „Mariana Drăguţ“, „Pe fir de baladă“. „Mereu am vrut să demonstrez tuturor că îmi place această meserie şi că pot să reuşesc, chiar dacă sunt de la ţară“, încheie artista.

ce-i place
„Oamenii de omenie sunt preferaţii mei, îi respect. Ador lucrurile bine făcute. Iubesc sărbătorile de iarnă pentru că îmi amintesc de copilărie.“
ce nu-i place
„Urăsc persoanele cu două feţe, minciuna şi sunt total împotriva falsului din cântecul popular, militez pentru folclorul autentic.“

întrebări şi răspunsuri
Care sunt sursele dumneavoastră de inspiraţie?
S.N.P.: Crescând la ţară, am avut întotdeauna un imens respect pentru tradiţii, obiceiuri şi am căutat întotdeauna să le păstrez, să le promovez şi să le induc şi elevilor mei această dragoste pentru valori.
Consideraţi că aveţi un talent înnăscut sau dobândit prin muncă?
S.N.P.: Cu siguranţă am moştenit talentul pentru muzică de la părinţii mei. Cu toate astea, fără exerciţiu, fără muncă, nu poţi face nimic. Nu e suficient să fii talentat, trebuie să iubeşti muzica şi să o faci cu plăcere.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite