Turnu Severin: Sârbii pot intra în România fără vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii controlează atent bagajele vizitatorilor din Serbia, Macedonia şi Muntenegru. foto: c m
Agenţii controlează atent bagajele vizitatorilor din Serbia, Macedonia şi Muntenegru. foto: c m

Reprezentanţii Uniunii Europene au ridicat vizele pentru sârbi, macedoneni şi muntenegreni şi au redus măsurile de siguranţă la graniţe.

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă ca traficul prin Vama Porţile de Fier I să crească în perioada următoare, ca urmare a ridicării obligaţiei cetăţenilor sârbi de a avea viză pentru a intra în România. Începând din 19 decembrie, cetăţenii din Macedonia, Muntenegru şi Serbia au fost exoneraţi de obligaţia de a obţine viză pentru a intra în România, precum şi pe teritoriul UE. Călătorii străini vor putea sta pe teritoriul Uniunii câte 90 de zile la o perioadă de şase luni. Singura condiţie este ca toţi să fie posesori de paşapoarte biometrice. Cetăţenii provinciei Kosovo au în continuare nevoie de viză.  „Această măsură implică un control atent şi riguros al documentelor de călătorie eliberate de statele Serbia, Macedonia şi Muntenegru. Totodată, vom acorda o mai mare atenţie şi la controlul de frontieră“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisarul şef Valeriu Pera.

Motiv de bucurie

Sârbii care doreau să vină în România trebuiau să facă mai întâi un drum la Ambasada României de la Belgrad pentru a obţine viza. Viză care presupunea drumuri, zile pierdute pe la poarta ambasadei şi o mică gaură financiară, de vreo 75 de euro.
În oraşele aflate de-a lungul Dunării, mulţi localnici sârbi sunt căsătoriţi cu cetăţeni români, astfel că măsura este binevenită pentru că acum pot să-şi viziteze „cuscrii“ ori de câte ori doresc.

Sârbii îşi fac piaţa la Severin

În plus, sârbii obişnuiesc să vină la cumpărături la Drobeta Turnu Severin pentru că o parte din produsele româneşti sunt mai ieftine în comparaţie cu cele din magazinele sârbeşti.
De altfel, chiar şi în perioada regimului comunist existau acele permise de mic trafic pentru locuitorii Severinului şi ai satelor din jurul oraşului, care treceau frecvent la vecinii sârbi pentru a-şi face aprovizionarea cu produse alimentare.
Pentru sârbi, administraţia locală de la acea vreme amenajase în cartierul Crihala din Severin o piaţă specială unde îşi comercializau marfa, cunoscută drept Piaţa Sârbilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite