Turnu Severin: FOTO/ Regularizarea unui râu este contestată la Ilovăţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii sunt nemulţumiţi de deciziile proiectantului şi acuză că au fost făcute diguri unde nu era nevoie. Amenajările ocolesc unul din punctele critice ale celui mai mare râu din judeţ. Primarul comunei le dă dreptate oamenilor, spunând că nici măcar nu a fost întrebat atunci când s-a făcut proiectul.

Regularizarea care a stârnit nemulţumiri în rândul localnicilor din Ilovăţ e făcută pe râul Coşuştea, pe o lungime de circa zece kilometri şi jumătate. Întreaga lucrare costă în jur de 4 milioane de lei, e finanţată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi bugetul de stat şi e comandată de Apele Române.

image

Oamenii sunt revoltaţi, întrucât zona în care se află casele lor a fost ocolită de proiectanţi, deşi e cunoscută de autorităţile locale ca fiind unul din punctele vulnerabile în caz de viitură.

“Ultima dată, apa ne-a intrat până în grădină. Nu poate nimeni să ne spună că aici nu e zonă inundabilă. Tocmai aici nu s-a făcut nimic. Au început cu defrişările, ceea ce consider că e abuziv, contra voinţei cetăţenilor. Au continuat şi n-au mai făcut îndiguiri”, ne-a spus Lenuţa Găinaru.

Zona care nu a fost inclusă în proiect

image

Mai mult decât atât, ei acuză faptul că au fost făcute diguri în zone deluroase şi muntoase, unde râul n-ar putea ieşi niciodată din matcă, în timp ce casele şi grădinile lor sunt în continuare ameninţate de apă.

Viorel Dumitrescu ne arată că indiguirile unde nu era nevoie de protecţie

image

„Uitaţi, în partea aceasta, e un material îngropat degeaba. Nu are ce să protejeze aici. E deal, nicidecum case sau grădini. Materialul respectiv trebuia pus în zona în care noi suferim”, ne-a spus Viorel Dumitrescu. 

Sătenii acuză că s-au făcut îndiguiri unde nu era nevoie

image

Primăria le dă dreptate oamenilor
Primarul comunei le dă oamenilor dreptate, susţinând că el este cel care a şi cerut bani pentru zona ocolită acum de lucrări. Este vorba de o distanţă e circa un kilometru.

image

„Este principala zonă pentru care eu am făcut nenumărate reclamaţii şi tocmai ea a fost ocolită. Din ce motive, nu cunosc. Proiectantul n-a venit să mă întrebe nimic, a început lucrările, eu habar nu am nimic.

Ştiu că este o lucrare pentru albia Coşuştei, de regularizare, însă nu m-a întrebat nimeni care sunt punctele cele mai inundabile, cele mai periculoase pentru sat şi mi se pare anormal”, ne-a spus Grigore Andronie, primarul comunei Ilovăţ.

Sătenii din Ilovăţ spun că grădinile le sunt ameninţate de ape

image

Constructorul, o firmă din Mehedinţi, susţine că nu face decât să respecte şi să execute proiectul. „Eu nu fac decât să execut un proiect. Dacă acolo este o zonă vulnerabilă, sunt îndreptăţiţi să facă o sesizare către Apele Române”, ne-a spus Marian Dobre, reprezentantul constructorului.

Prefectul intră pe fir

“Cert este un lucru: aceşti bani sunt europeni, primiţi prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, un proiect de 1 milion de euro şi cuprinde trei localităţi pe râul Coşuştea: Ilovăţ, Şişeşti şi Căzăneşti. Din punctul meu de vedere, dacă se adevereşte acest lucru (n.r., că a fost scăpată acea zonă din proiect), este o greşeală gravă de proiectare. O să chem proiectantul la mine să rediscutăm proiectul pentru că nu putem să ne batem joc de un milion de euro, chiar dacă sunt bani europeni”, ne-a spus prefectul Ion Mîţu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite