Turnu Severin: ROMAG PROD, sigur în caz de dezastru/ Specialiştii spun că instalaţile sunt proiectate să reziste la un cutremur de peste 7,5 grade pe Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Halânga, aproape 600 de specialişti şi 900 de senzori monitorizează, în fiecare clipă, orice scăpare de hidrogen sulfurat. Gazul, extrem de toxic, poate parcurge 600 metri în 10 minute, în cel mai negru scenariu luat în calcul.

Apa grea pe care o produce combinatul de la Halânga- Mehedinţi, singurul din Europa, este moderator şi agent termic primar pentru centrala nucleară de la Cernavodă pentru a funcţiona.

Pentru fabricarea ei, se foloseşte hidrogen sulfurat, gaz toxic ce poate ucide instantaneu, în concentraţii foarte mari. Din acest motiv, prioritatea echipelor de intervenţie, în caz de dezastru, ar fi ca substanţa să nu depăşească perimetrul combinatului.

De securitatea unităţii răspund aproape 600 de persoane care monitorizează, în fiecare clipă, orice scăpare de hidrogen sulfurat. Mai mult decât atât, combinatul este dotat cu 24 de sisteme de protecţie, respectiv cu circa 900 de senzori.

“Ca personal, avem vreo 800 de persoane în exploatare din 1392. Restul se ocupă de securitatea acestei unităţi.

Sistemele sunt în conceptul multibarieră. Cu alte cuvinte, dacă gazul ar scăpa imediat, să zicem, avem centura de monitorizare.

Descarc recipientul, îl izolez rapid din aceste sisteme, iar o simplă apăsare de buton execută 52 de manevre”, ne-a precizat Mihai Pătraşcu, directorul tehnic al combinatului. (Foto jos)

image

Norul toxic se propagă foarte repede
Specialiştii de aici spun că fabrica e sigură în caz de cutremur sau orice alt dezastru, iar ca să protejeze populaţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are şi un scenariu, conform căruia, într-un accident chimic ar trebui evacuaţi 1000 de oameni şi câteva localităţi.

La Răscoleşti, 158 de persoane se află la mai puţin de jumătate de km de combinat, iar viaţa depinde doar de ei, întrucât la o concentraţie de 50 mg gaz/mc de aer, norul toxic poate parcurge 610 metri în aproximativ 10 minute.

Instalaţile de la ROMAG sunt construite să reziste la un cutremur de peste 7,5 grade pe Richter, spun aceiaşi specialişti.

În cazul unei fisuri în echipamente însă, s-ar calcula imediat întinderea şi pericolul norului ucigaş. Echipementele existente în fabrică pot calcula tot: gravitate, cum bate vântul, unde se duce norul, cât e de mare, ce concentraţie are şi totul poate fi transmis la cei care trebuie să intervină.

Activitatea din combinat este atent monitorizată de către angajaţi (Foto jos)

image


Combinatul de la Halânga a fost construit în 1979 şi trebuia să aibă opt module de producţie a apei grele. Au fost ridicate doar patru, din care funcţionează trei.

Până în prezent, aici au murit nouă oameni angajaţi, ultimul în urmă cu patru ani. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite