Turnu Severin: FOTO/ Proprietarii de păduri plătesc impozitele, iar hoţii de lemne culeg roadele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Ciovârnăşani cer autorităţilor să se implice în furturile de material lemnos din pădurile private. Oamenii reclamă faptul că mii de metri de cubi de lemne au fost raşi din pădurile lor de către hoţi şi nimeni nu ia vreo măsură.  

Deşi sunt proprietari de pădure, sătenii susţin că sunt nevoiţi să-şi cumpere materialul lemnos pentru iarnă chiar de la cei care le “calcă” proprietatea. “De când avem pădurea asta, nu ne-au dat niciun lemn. N-au venit nici să ni le marcheze măcar. Bărbatul meu, care e bolnav, face patru, cinci cereri pe an şi niciodată nu vin. Şi noi cumpărăm de la hoţi. Dau căruţa cu câte două, trei lemne, cu două milioane să ţi le aducă acasă”, ne-a spus Elena Rovenţa, o localnică.

image

Cum plângerile la poliţie n-au fost încă rezolvate, sătenii au ajuns să se teamă de hoţii care le defrişează pădurile pentru care plătesc impozit la stat. “Am luat două căruţe de lemne în urmă cu vreo şase ani, în rest nimic. De plătit, plătim impozit, pentru că avem pădure, dar nu-i a noastră. Degeaba e trecută pe acte, că e a hoţilor”, ne-a spus, supărată, Lucsiţa Iovănoiu.

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi, cu cât pădurea se află la doi paşi de DN 67 şi nimeni nu-i vede pe hoţi

image

Au fost depuse plângeri la poliţie

Cum nimeni nu a luat vreo măsură până acum, pentru stoparea fenomenului, sătenii au început să tragă concluzii. “După felul în care s-a acţionat aici, am impresia că e un jaf organizat, e o fraudă de miliarde unde cred că cele mai interesate instituţii ale statului ar trebui să vadă ce se întâmplă.

Şi asta pentru că, în afara faptului că pierde proprietarul şi plăteşte impozit, pierde şi statul, TVA-ul sau impozitele pe care ar trebui să le primească de la aceşti negustori”, ne-a spus Walter Popescu, cel care a depus două plângeri până acum la poliţia din comună.

Walter Popescu a facut deja două plngeri la poliţie


Direcţia Silvică nu poate face controale
Poliţiştii comunei nu au prins până acum niciun hoţ. Au cerut în schimb Ocolului Silvic să le transmită esenţa materialului şi prejudiciul. “Pădurea nu se află în pază nici la Ocolul Silvic şi nici la o societate de profil. S-a constituit un cerc de suspecţi faţă de care se fac verificări, iar la finalizarea acestora, vă vom comunica soluţia legală”, ne-a precizat inspectorul Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.      

image
image

Direcţia Silvică poate să preia pădurile în pază
Pe de altă parte, deşi consideră că nu e normal ceea ce se întâmplă, Direcţia Silvică nu poate efectua niciun control, singurele instituţii abilitate fiind Poliţia, Jandarmeria şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV).

"Nu e normal ca oamenii să-şi plătească impozitele pe proprietate şi să nu poată beneficia de ea, dar conform legii proprietarii de păduri private pot să facă contract de pază, cu o structură silvică de stat sau privată şi noi preluăm pădurea în pază sau în administrare”, ne-a precizat Sorin Nicolicioiu, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Mehedinţi. 

Potrivit sursei citate, controalele în pădurile private care nu sunt administrate de către Direcţiile Silvice pot fi făcute doar de ITRSV (care are vreo şase oameni în Mehedinţi), poliţie şi jandarmerie. "Direcţia Silvică, acolo unde a constatat că sunt tăieri masive, a făcut sesizări ITRSV-ului pentru verificări în teren”, a adăugat Nicolicioiu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite