Turnu Severin: Primarii, speriați de preluarea spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile județului vor să aibă asigurată sursa de finanțare pentru spitale și să se rezolve datoriile istorice

Propunerea ministrului Sănătății privind descentralizarea spitalelor este privită cu ochi buni de medici, dar nu și de edili.

Practic, prin această descentralizare unitățile sanitare publice vor fi transferate către administrația locală până la data de 1 iulie 2010. Cardiologul Cristian Jianu și, totodată, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Județean Mehedinți, cea mai mare unitate spitalicească din județ, este de părere că preluarea spitalului de către Consiliul Județean Mehedinți ar fi un lucru benefic: „Cred că pentru spital ar fi mult mai bine. Autoritățile vor fi astfel mult mai responsabile și nu vor mai arăta cu degetul către noi atunci când vine vorba de acordarea asistenței medicale. Consiliul Județean va răspunde direct de toate problemele cu care ne confruntăm, dacă nu sunt medicamente, dacă nu sunt materiale sanitare”

Transfer acceptat, dar cu condiții
În momentul de față, Spitalul de Urgență Județean din Drobeta Turnu Severin este înglobat în datorii de peste 135 miliarde de lei vechi. Datoriile s-au acumulat din timp, pe de o parte din cauza subfinanțării, dar și din pricina unor contracte păguboase cu diverși prestatori de servicii încheiate după externalizarea secției de bucătărie și spălătorie. Președintele CJ Mehedinți, Marius Bălu, spune că transferul spitalului în subodinea CJ ar fi un lucru bun, dar în anumite condiții: “Este o măsură extrem de bine venită, cu siguranță managementul girat de către conducerea CJ va fi mult mai performant. Transferul trebuie făcut însă cu două condiții: să fie asigurată sursa de finanțare și să se rezolve problema datoriilor istorice”, ne-a declarat Marius Bălu.

“Transferul trebuie făcut însă cu două condiții: să fie asigurată sursa de finanțare și să se rezolve problema datoriilor istorice”
MARIUS BĂLU
președintele CJ Mehedinți

Spitalele, o povară pentru orașele mici
Vicele din Baia de Aramă, Ilie Bunceanu, aproape că este îngrozit de ideea preluării spitalului: „Dacă nu o să se asigure fondurile, va fi un dezastru, noi nu avem bani să asigurăm buna funcționare a spitalului”. Nici primarul orașului Vânju Mare nu este mai optimist: “Cu siguranță va fi un lucru împovărător pentru noi”



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite