Turnu Severin: Premieră în România! A apărut primul calendar ortodox pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Severinului şi Strehaiei a lansat, astăzi, în premieră în România, primul calendar ortodox, dar şi prima revistă creştin-ortodoxă pentru nevăzători. Realizat în scriere Braille, calendarul îi ajută pe nevăzători să nu depindă de alţii.

Creştinii ortodocşi cu deficienţe de vedere din Mehedinţi şi chiar din ţară au de-acum un calendar ortodox conceput special pentru ei, în scriere Braille. Cu ajutorul acestuia, nevăzătorii vor putea şti când sunt marcate cele mai importante sărbători religioase ale anului şi, mai ales, fără să ceară ajutorul celor apropiaţi. Este o adevărată binecuvântare, spun beneficiarii lui.

“Sunt lucruri benefice pentru noi, pentru că avem acces la informarea privind sfântul care urmează a fi sărbătorit, vom putea şti când este cruce roşie, când este cruce neagră, când este zi de post. În ceea ce priveşte revista, prin ea, ne putem pune în valoare creaţiile noastre literare, rezultatul meditaţiilor noastre, experienţa pe care noi o avem în a depăşi necazurile”, ne-a spus Mitică Tiucşan, vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din cadrul Filialei Interjudeţene Mehedinţi-Dolj. 

S-au spart barierele pentru nevăzători 
Pentru ca premiera să fie posibilă şi calendarul şi revista să intre la tipar, au contribuit chiar şi americanii. Ambasada SUA la Bucureşti este unul din finanţatorii proiectului. “Suntem foarte bucuroşi că putem să ajutăm să se spargă nişte bariere pe care nevăzătorii le au de întâmpinat. Este un efort de integrare şi de participare egală şi de acces egal la informaţie”, ne-a precizat Mihaela Paraschivescu, reprezentantul Ambasadei S.U.A.

Proiectul este implementat de Asociaţa Filantropia Severin, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor Dolj şi Mehedinţi şi finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. A fost convingător , pentru că a pornit de la nevoile reale ale nevăzătorilor şi a venit cu soluţii potrivite.

Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” se află în curs de derulare, el desfăşurându-se pe o perioadă de şapte luni, 24 septembrie 2009 – 30 aprilie 2010, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor, filiala Dr. Tr. Severin, beneficiind de un buget de 25.181 $, co-finanţarea din partea Asociaţiei Filantropia fiind de 6400 $.

"Chiar dacă este puţin pentru aceste persoane, totuşi, puţin câte puţin putem ajuta şi noi după putinţă semenilor care au aceste probleme. Ne dorim ca proiectul să fie sustenabil şi să facem tot posibilul să ne implicăm şi în ceea ce priveşte persoanele cu deficienţă de vorbire şi auz. Avem deja avem un părinte care cunoaşte limbajul mimico-gestual, urmează să găsim un spaţiu propice unde să se slujească Sfânta Liturghie şi unde aceste persoane să se poată spovedi şi să primească toată asistenţa religioasă”, a declarat părintele episcop Nicodim.    

“Raze de lumină” pentru cei 1400 de nevăzători din judeţ
Tot astăzi a fost lansată şi revista „Raze de lumină”, publicaţie ce apare lunar şi care este editată şi în format audio. „În curând va fi realizată şi o pagină de internet a persoanelor cu deficienţe de vedere din Severin, urmând a se achiziţiona domeniul. Cu ajutorul tehnologiilor de acces, ei pot să-şi depăşească defiecienţa vizuală, să devină activi în societate, independenţi şi informaţi”, ne-a precizat preotul Viorel Vlăduru, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite