Turnu Severin: Pompierii, salvaţi de un proiect regional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Mehedinţi a câştigat un proiect prin care vor fi achiziţionate autospeciale de intervenţie şi ambulanţe. Maşinile sunt mană cerească pentru pompieri, întrucât majoritatea autospecialelor pe care le au au o vechime de 25 ani.

Pompierii abia aşteaptă autospecialele câştigate printr-un proiect regional. Este vorba despre patru autospeciale cu apă şi spumă de capacitate medie (de câte 5000 litri), trei autospeciale de capacitate mică (de 2000 litri), o autospecială de descarcerare grea şi cinci ambulanţe SMURD (dintre care una cu terapie intensivă), valoarea acestora ridicându-se la 8 milioane de lei.

Maşinile sunt mană cerească pentru pompieri, întrucât Inspectoratul este deficitar, în acest moment, acestea având un grad de uzură ridicat. “Ultimele două autospeciale le-am primit în 2005, iar în 2009, am primit cele trei salvări pentru SMURD. Prin Consiliul Judeţean, am mai achiziţionat în 2008 şi 2009, nişte accesorii (motopompe pentru fiecare subunitate, hamuri sau tărgi). Majoritatea autospecialelor pe care le avem sunt de peste 25 de ani”, ne-a spus cpt. Liviu Borugă, şeful Centrului Operaţional din cadrul ISU “Drobeta”. 

Din 20 de maşini, doar trei sunt noi
Chiar şi în cazul unei simple simulări de incendiu, pe lângă lipsa autospecialelor, pompierii realizează nevoia acută a unor mijloace de intervenţie individuale (costume de protecţie, căşti şi mănuşi), a accesoriilor necesare intervenţiilor la înălţimi, precum şi a mijloacelor de transmisiuni (staţie portabilă cu laringofon, de exemplu). “Acum, avem foarte puţine maşini, vreo 20. Practic, prin acest proiect ne-ar veni cam 30% din ce avem acum, tehnică nouă. Iar ca să vă daţi seama ce mult ne-ar ajuta, din cele 20 de maşini pe care le avem acum, doar trei sunt noi, inclusă fiind  descarcerarea”, ne-a declarat mr. Florentin Dragomir, prim-adjunctul ISU “Drobeta”. 

Un alt proiect se află în evaluare

Un alt proiect pe care Consiliul Judeţean Mehedinţi l-a depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria şi care se află deja în evaluare se referă la achiziţionarea unei  autospeciale pentru pompieri, care va avea toate mijloacele de comunicaţie (începând de la satelit, staţie radio pe unde scurte şi ultrascurte, transmisii de date cu acces la internet), dar şi alte două maşini de intervenţie, precum şi tehnică pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată. Valoarea proiectului se ridică la 4 milioane euro.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite