Turnu Severin: Pleacă în străinătate cu sarmalele în portbagaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care muncesc peste graniţe au luat în bagaje cozonaci, cârnaţi şi sarmale. foto: Cătălin Căruntu
Românii care muncesc peste graniţe au luat în bagaje cozonaci, cârnaţi şi sarmale. foto: Cătălin Căruntu

Alţi 2.000 de români au trecut ieri prin vamă. În dorinţa de a-şi domoli dorul de casă, oamenii au luat cu ei în ţările unde muncesc produse tradiţionale.

Vacanţa românilor care lucrează în străinătate se apropie de final. Mii de oameni care s-au întors acasă pentru perioada sărbătorilor au început deja să plece din ţară spre statele unde-şi câştigă existenţa de zi cu zi. Dan Oglindă are 29 de ani şi lucrează în Italia, în domeniul construcţiilor. A plecat de acasă în urmă cu şase ani şi de atunci s-a întors o singură dată în ţară. „Mi-e foarte greu să mă întorc în Italia. M-am obişnuit cu atmosfera de sărbători, cu mâncarea bună, cu familia pe lângă mine şi mai ales fără stresul din fiecare zi. Asta e, trebuie să ne întoarcem la muncă, altfel nu se poate“, ne spune cu amărăciune Dan Oglindă.

Trafic vamal cu 40% mai intens la Porţile de Fier

Pentru a-şi mai alina dorul de casă care l-a copleşit deja, bărbatul şi-a luat cu el în Italia tot felul de bunătăţi pregătite de mama sa. La controlul vamal, portbagajul său era burduşit de cozonaci, cârnaţi româneşti, sarmale sau prăjituri de casă. „Cu bunătăţile astea, simt că iau o parte din România cu mine“, ne spune severineanul.
În ultimele 24 de ore, aproape 2.000 de oameni şi peste 700 de autovehicule au trecut frontiera pe sensul de ieşire din România, ceea ce reprezintă o creştere de 40 de procente faţă de o zi obişnuită. „Scurtarea cu mult a distanţei de deplasare până la locul de muncă din străinătate îi determină pe mulţi dintre conaţionalii noştri rezidenţi în Italia, Spania sau Franţa să părăsească România, ieşind prin punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier I. Au fost luate toate măsurile pentru a asigura un control operativ, s-a sporit personalul pe sensul de ieşire din ţară, astfel că traficul se desfăşoară în acest moment în condiţii bune“, ne-a spus purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, comisarul-şef  Valeriu Pera.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite