Turnu Severin: Peste 3 milioane de ţigarete, confiscate de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infracţionalitatea din domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei înregistrează cea mai mare pondere în criminalitatea economico-financiară.

De la punerea în aplicare a Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi au cercetat peste 400 persoane, suspectate de comiterea de infracţiuni economice.

De asemenea, poliţiştii au confiscat peste 3.000.000 de ţigarete, 627 litri alcool, 9,8 kilograme bijuterii argint, precum şi alte bunuri destinate comercializării.

Aceştia  au acţionat în echipe comune alături de  specialişti A.N.A.F. - comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai Autorităţii Naţionale a Vămilor.

“Domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie sunt reprezentate de operaţiunile cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse energetice) şi tranzacţiile intracomunitare prin interpunerea mai multor firme, obligaţiile fiscale fiind preluate de o firmă de tip fantomă”, spune comisarul şef Ion Ianoşi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi. 

Potrivit poliţiştilor, fraudele vamale şi piaţa produselor contrafăcute se află într-o strânsă legătură cu evaziunea fiscală, constituind în continuare o sursă principală de finanţare a economiei subterane.

Oamenii legii au vizat cu precădere, ca şi domenii de activitate: importul, producţia, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor energetice, a produselor din tutun, a celor din alcool, a cerealelor, legumelor şi fructelor, industria alimentară, importul de mărfuri din Orient, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile,  jocurile de noroc, precum şi tranzacţiile intracomunitare.

Depozit ilegal de cereale, descoperit în Severin, în noiembrie 2010 (FOTO: IPJ Mh)

image

108 acţiuni, peste 460 de agenţi economici verificaţi
În baza planului de acţiune, în anul 2010, au fost desfăşurate activităţi de prevenire, descoperire şi cercetare specifice, efectuându-se aproximativ 108 acţiuni în cadrul cărora au fost verificaţi peste 460 de agenţi economici.

În urma acestor controale, au fost constate 342 de infracţiuni în cele 352 de dosare penale instrumentate, pentru săvârşirea cărora au fost cercetate 406 persoane.

Au fost dispuse, până în prezent, măsuri asiguratorii, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, în cuantum de 636.796 de lei.

De asemenea, două dosare penale au fost înaintate parchetelor competente şi, totodată, au fost aplicate 178 de sancţiuni contravenţionale, în sumă totală de 550.000 de lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate este de 450.000 lei, fiind de asemenea indisponibilizate bunuri în valoare totală de 483.063 lei.

image

Lupta împotriva contrabandei
Ca urmare a acţiunilor efectuate pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun, introduse în ţară prin contrabandă, au fost organizate şi executate 115 acţiuni, 33 percheziţii domiciliare, 98 filtre pe rutele de transport şi au fost verificate 430 unităţi economice care comercializau produse din tutun.

Cu ocazia acţiunilor întreprinse oamenii legii au constatat 80 de infracţiuni fiind reţinute patru persoane, au aplicat 311 sancţiuni contravenţionale în valoare de 106.600 lei, au confiscat 3.097.400 ţigarete, 627 litri alcool, fiind indisponibilizate două mijloace auto.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite