FOTO/ Turnu Severin: Peste 2 milioane de euro, pentru apă şi canalizare în Eşelniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate gospodăriile, pensiunile şi hotelurile din localitatea de pe Clisura Dunării vor fi branşate la noua reţea de apă-canal, realizată cu fonduri europene.

Vechea reţea de alimentare cu apă a eşelniţei data din `70, încă de la strămutare. Pentru modernizarea ei, autorităţile locale au depus un proiect integrat, cu fonduri SAPARD, acceptat şi semnat în august 2008.

Lucrările au început în primăvara anului trecut şi au ajuns la final. Investiţia, în valoare de 2,3 milioane de euro şi a vizat realizarea unei reţele de canalizare şi a uneia de distribuţie a apei pe o distanţă de 12,5 kilometri, având în vedere că cele vechi datau din anii ’70.

image

Proiectul a mai inclus şi ridicarea unei staţii de epurare a apei. „Lucrările sunt finalizate în proporţie de sută la sută. Urmează operaţiunile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare de la Mediu, DSP, DSV şi Apele Române Banat”, ne-a declarat Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa.  

Branşamentele mai aşteaptă, pentru că fac parte dintr-un alt proiect

Branşarea tuturor gospodăriilor implică lucrări în valoare de aproape 8 milioane de lei şi se va face până la sfârşitul anului, după cum spun autorităţile. Investiţia este finanţată separate de edili, întrucât nu face parte din poriectul iniţial.

Noua reţea de canalizare este finalizată, urmând ca autorităţile să facă branşamentele.

image

„Am vrut să depunem acest proiect pe post mediu, dar nu se încadra la condiţii. Trebuia să fim din mediul urban, astfel că am fost nevoiţi să apelăm şi la un credit bancar, pe lângă banii de la bugetul local, iar investiţia se ridică la circa 80 miliarde lei vechi.

Acum, suntem în faza de pregătire pentru execuţia branşamentelor la apă şi canalizare”, a adăugat edilul şef.

Localnicii consideră că mai trece ceva timp până vor fi branşaţi.


  
Nouă proiecte depuse numai în 2010

Primăria Eşelniţa a depus, în acest an, nouă proiecte. Trei din ele sunt depuse pe programul IPA România-Serbia, pe infrastructură, sănătate şi turism, iar restul pe FEADR privind “îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.   


image
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite