Turnu Severin: Pentru ILIE MĂRȚUICĂ, vioara nu mai are secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să cânte la vioară de la 6 ani, iar acum, după o carieră prodigioasă, îi îndrumă pe alții spre o carieră de succes.

Ilie Mărțuică s-a îndrăgostit de vioară de la vârsta de 6 ani. Pasiunea și munca făcută cu plăcere, îmbinate cu talentul nativ al maestrului, i-au produs o carieră strălucitoare. „Aveam 6 ani, eram în clasa I, când a venit un domn în clasă și ne-a întrebat cine vrea să învețe la vioară. Sub un imbold de moment, un fel de chemare, am ridicat mâna și am zis că vreau eu. Pe atunci nu exista nicio instituție în care să se predea muzica, așa că am făcut, din acel moment, 4 ani de vioară cu acel profesor.

Părinții mi-au cumpărat o vioară și mergeam și luam lecții particulare. Apoi s-a înființat Școala de Muzică, unde m-am și înscris în clasa a V-a. Am urmat liceul de muzică din Craiova, iar apoi Conservatorul. Mi-am ales această carieră din pură pasiune, sunt convins că nu aș fi putut face nimic altceva. Am avut și norocul să mă nasc cu talent, să îmi placă muzica și să muncesc cu plăcere, pentru a evolua. Timpul mi-a demonstrat că nu am greșit”, ne spune ilie Mărțuică.

După terminarea Conservatorului s-a întors în Severin, unde a fost repartizat la Liceul de Arte Plastice, la Palatul Copiilor, pentru ca apoi să predea la Liceul de Muzică, unde activează și astăzi, pe catedra de vioară și teorie muzicală și solfegiu. Elevii săi au participat la numeroase olimpiade și concursuri naționale, de unde s-au întors mai mereu cu premii. „Am parte de elevi foarte buni. De exemplu Loredana Pasăre, care mi-a fost elevă și care acum este studentă în anul 1 la Conservatorul Ciprian Porumbescu. De asemenea Narcisa Băleanu, care este în clasa a X-a și are la activ numeroase premii, atât în muzica clasică, cât și în folclor”, ne spune maestrul.

A colaborat cu orchestra Televiziunii Române
În paralel cu activitatea de la catedră, Ilie Mărțuică a fost dirijorul ansamblurilor profesioniste Danubius și Izvorașul. A colaborat timp de 2 ani, între 1973 și 1975, cu orchestra Televiziunii Române. Cu ansamblul Izvorașu, Ilie Mărțuică a avut numeroase turnee, în țară și în străinătate. Orchestra condusă de el a concertat în țări precum Austria, Olanda, Franța, Germania, Italia, Belgia sau Cipru.

„Cel mai recent turneu pe care l-am avut mi-a rămas în suflet, pentru că am stat 3 săptămâni în Franța, în localitatea Orly, unde am avut 10 concerte, organizate în locuri superbe, precum catedrale, săli imunătoare și așa mai departe. A fost o experiență extraordinară”, povestește maestrul. A publicat trei cărți la care a muncit an de an pentru cercetare. Volumele se referă la folclorul mehedințean, dar și la preotul culegător de folclor din satul natal al maestrului, Gheorghe Dumitrescu-Bistrița.

Una din cărțile publicate de Ilie Mărțuică, conține dicteuri muzicale compuse chiar de maestru, pe care le-a distribuit, gratuit, în diferite licee de muzică din țară. Ultima apariție editorială a avut loc în anul 2007, „Folclorul muzical din comuna Balta”. Actualmente este dirijorul orchestrei de cameră a Liceului de Muzică I.Ștefan Paulian

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite