Turnu Severin: Patru luni fără salariu pentru angajaţii Primăriei Cireşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale nu mai au bani de salarii, ajutoare sociale, telefoane sau energie electrică. Dacă la Broşteni, angajaţii primăriei n-au primit, în mai, decât jumătate din salarii, la Cireşu, funcţionarii îşi aşteaptă banii de patru luni. 

Două primării din Mehedinţi au rămas fără bani pentru salariile angajaţilor. Este vorba de Primăria Broşteni, unde plata doar pe jumătate a salariilor a dat peste cap planurile oamenilor.

În plus, nu mai sunt fonduri pentru plata drepturilor asistenţilor persoanelor cu handicap (aceştia primind doar 100 lei din 700). Situaţia dramatică este însă la Cireşu, unde funcţionarii n-au mai văzut bani încă din februarie.

Primăria are datorii de 100.000 de lei şi este în prag să-i fie tăiat curentul. Nu mai sunt bani pentru cheltuieli curente, iar beneficiarii de ajutor social nu-şi pot lua nici ei drepturile, deşi şi-au făcut normele de lucru.

“Colegii au hotărât să nu mai plătim curentul şi să ne luăm banii măcar pe martie. Am refuzat facturile de regularizare, tot ca să mai trag de timp. Vă daţi seama, că nu va mai fi iluminat nici la instituţii.

Avem datorii încă de anul trecut la lemnele pentru şcoală, avem datorii la consumul de curent, la salariile de personal, la telefoane, toner, hârtie şi taxe postale. Practic, la tot”, spune Doru Ţârlui, primarul comunei Cireşu. 
 
Se gândesc să muncească cu ziua
Funcţionarii spun că au ajuns să se împrumute la rude şi vecini ca să trăiască de pe azi pe mâine. “Încercăm să supravieţuim cu pensile alor bătrâni, am şi două fetiţe la şcoală, am rate la bancă, e foarte greu. Nu prea-mi vine să mai vin la serviciu, dar sunt atâtea lucrări, încât nu putem să le lăsăm, fiind învăţaţi să le facem la timp”, ne-a spus Mariana Bordea, referent agricol la Primăria Cireşu, timp de 20 de ani.

Situaţia este disperată mai ales în cazul comunelor defavorizate de noua lege după care se alocă bugetul de la finanţele publice. Şi asta, pentru că tocmai în astfel de localităţi sărace ajung cei mai puţini bani.

“Fiecare se descurcă aşa cum poate. Unii mai au un părinte cu pensie, alţii au rude. Te duci şi te împrumuţi. Vă spun cinstit, când iau banii, îi dau de unde i-am luat”, ne-a spus Petre Bordea, viceprimarul comunei Cireşu.

Oamenii se gândesc să lucreze ca zilieri pentru a avea bani de mâncare. “Până la urmă, trebuie să ne ducem să muncim cu ziua pe la unul şi altul ca să putem plăti dările. Eu, de exemplu, am în jur de 900 lei credite”, a adăugat vicele Petre Bordea. 

Dacă nu sunt bani, comuna e în beznă noaptea
Cum nu mai sunt bani, comuna e în beznă noaptea. Nu mai sunt bani pentru cheltuieli curente, iar beneficiarii de ajutor social nu-şi pot lua nici ei drepturile, deşi şi-au făcut normele de lucru. Pentru cheltuielile de personal, Primăria Cireşu ar avea nevoie de 20.000 lei/lună. 

Dacă la Broşteni, cu banii din taxe şi impozite sunt şanse ca oamenii să-şi primească salariile, la Cireşu, doar o rectificare bugetară mai poate rezolva situaţia.

În 2007, au muncit opt luni degeaba

În urmă cu trei ani, din lipsa fondurilor, cei opt salariaţi ai primăriei Cireşu au muncit opt luni fără a-şi primi drepturile băneşti. “Dacă ştiam că o să fie situaţia asta în administraţie, nu plecam de unde am venit. Este o instituţie publică, nu o întreprindere oarecare”, ne-a spus vicele comunei Cireşu, Petre Bordea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite